Confidenţialitate

Alexandru Rafila, la Europa FM: România a ajuns la cea mai mare rată de reproducere a SARS-CoV-2 de la începutul pandemiei | AUDIO

Ministrul Sănătății a vorbit la Europa FM despre evoluția pandemiei în România și despre rata de reproducere a noului coronavirus, ajunsă acum la cel mai mare nivel.

„În momentul de față ne aflăm în mod evident pe un trend crescător și rămâne să vedem în zilele următoare care va fi evoluția. Sperăm să se stabilizeze dar nu cred că trebuie să fim extrem de optimiști în acest moment”, a declarat ministrul Sănătății, în Deșteptarea.

Alexadru Rafila a vorbit și despre rata de reproducere a SARS-CoV-2, care a ajuns la 1,7, cel mai mare nivel înregistrat în țara noastră de la debutul pandemiei:

„Aproape de această valoare a fost în valul 4, 1,63 sau 1,63 cred că a fost la un anumit moment, în momentul de față avem în jur de 1,7. (…) Asta înseamnă că o persoană infectată îmbolnăvește 1,7 persoane dacă se poate spune așa, adică îmbolnăvește mai mult de o persoană. (…) E mult pentru că, mai ales având în vedere durata de incubație care e destul de scurtă, mai ales pentru tulpina Omicron e de 3-4 zile, asta înseamnă că la 3-4 zile ar trebui să înmulțim cu 1,7 numărul de cazuri înregistrat în intervalul acesta de timp.”

Drept urmare, este posibil ca numărul de infecții Covid-19 să crească foarte mult, avertizează ministrul Sănătății:

„E posibil să avem și în România zeci de mii de cazuri. Gândiți-vă că o țară de 3 ori și jumătate mai mare decât noi, cum este Franța, a ajuns la un sfert de milion de cazuri înregistrate zilnic, așa că nu putem exclude o astfel de evoluție. Cel mai important este modul în care vom fi capabili să preluăm persoanele care au nevoie de spitalizare.”

Profesorul Rafila a mai spus că numărul îmbolnăvirilor grave și cel al deceselor este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate, comparativ cu cele care nu s-au imunizat anti-Covid:

„Proporția de cazuri care au complicații și care duc chiar la deces, între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, este de 1 la 9, adică de 9 ori mai multe persoane nevaccinate ajung în situația de a avea forme grave ale bolii și ajung din păcate și la deces. Lucrul acesta este general cunoscut, în ceea ce privește proporția persoanelor internate în spitale dintre persoanele infectate cu noul coronavirus acolo diferențele nu sunt așa de mari.”

Cât despre evoluția pandemiei la nivel mondial, sunt posibile două scenarii: fie vom asista la o stabilizare și un regres al pandemiei, fie vom avea parte de o nouă variantă a SARS-CoV-2, și mai ușor transmisibilă. Vom vedea mai multe spre vară, spune ministrul Sănătății, la Europa FM:

„Toată lumea speră că acest val Omicron să fie ultimul care pune probleme majore sănătății publice. E clar că această infecție nu va dispărea, important este să nu mai fie cazuri multe într-o perioadă scurtă de timp, care să bulverseze sistemele de sănătate. O să știm mai multe spre vară în ceea ce privește o potențială stabilizare a pandemiei și un regres al numărului de cazuri în majoritatea statelor lumii sau o să vedem dacă, Doamne ferește, apare o altă variantă care se răspândește cu ușurință.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Narcis Roșioru

Citește și: Ministrul Rafila: Vaccinarea nu va fi obligatorie în România