Confidenţialitate

Corupția și birocrația, bolile cronice de care suferă sistemul de sănătate românesc. Alex Dima: Spitalul Clinic Colțea a pierdut o finanțare din fonduri europene pentru că nu are cadastru | VIDEO

Noua anchetă realizată de „România, te iubesc!” evidențiază problemele existente în spitalele din România aflate în subordinea administrației locale: acestea nu au aparatura necesară, iar renovările lasă de dorit. Deși există atât voință, cât și bani, sistemul este ros de corupție și birocrație. Alex Dima a prezentat ancheta în cadrul emisiunii „România în Direct”, la Europa FM: jurnalistul a mers pe firul marelui dosar de corupție de la Administraţia Spitalelor Bucureşti. Contracte atribuite cu dedicație și șpăgi de zeci de mii de euro.

Alex Dima, despre Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino: „Spitalul nu are cadastru, neavând cadastru nu poate accesa fonduri europene”

Alex Dima: „Vorbim despre spitalele aflate în administrarea ASSMB, care se află în subordinea Primăriei Capitalei. Spitale administrate de Primărie. La Cantacuzino tocmai o companie de-a Primăriei a lucrat acolo și în momentul în care muncitorii au ajuns la tavanul acesta cu stuf și scândură și-au dat seama că tot spitalul s-ar putea să se ducă la vale și au lăsat așa… și-au lăsat inclusiv bocanci, haine și tone de moloz. Au spart niște pereți, o sală de operații și Terapie Intensivă și post-operator”.

Cătălin Striblea: Dar acolo nu este doar o clădire părăsită. Tu ai filmat, din câte am înțeles, la etajul doi.

Alex Dima:E o ușă și totul s-a blocat cu rigips și chestia a rămas așa de trei ani”.

Cătălin Striblea: Și spitalul funcționează…

Alex Dima: „De jur împrejurul acestei nenorociri”.

Cătălin Striblea: Dar se poate dărâma…

Alex Dima: „Spitalul este din 1958. Spitalul acela ar trebui dat jos și făcut altul. Culmea este că au avut un proiect, dar cei de la ASSMB și Primăria Capitalei au rămas la stadiul de proiect. Bineînțeles, niște bani cheltuiți și nu s-a mai întâmplat nimic. Spitalul nu are cadastru, neavând cadastru nu poate accesa fonduri europene și situația de acolo se repetă în mai multe spitale”.

Alex Dima, despre Spitalul Clinic Colțea: „Tocmai ce a pierdut o finanțare de 5 milioane pentru ambulatoriu și 30 și ceva de milioane pentru sălile de operație din fonduri europene. Pentru că nu are cadastru”

Alex Dima: „La Colțea – cel mai vechi spital din România și nu există cadastru. Până de curând, acel spital nu avea o adresă. Acum, curtea are cadastru, zona are cadastru, dar spitalul nu are cadastru pentru că au venit muncitorii cand au reparat spitalul, s-au lăsat cu un metru într-un colț mai jos decât era în plan. După ce au terminat lucrările acolo a venit inspecția în muncă, construcții și au constatat treaba asta și pentru că este monument istoric și nu avea aviz de la Ministerul Culturii și de la nu mai știu cine a intrat așa într-un cerc. Se face o anchetă, nimeni nu știe pe unde este ancheta asta și cine o face și spitalul nu are cadastru și tocmai ce a pierdut o finanțare de 5 milioane pentru ambulatoriu și 30 și ceva de milioane pentru sălile de operație din fonduri europene. Pentru că nu are cadastru”.

Cătălin Striblea: Halucinant…

Alex Dima, despre Spitalul Clinic Colentina: „Firma de pază își primea un bonus pentru că era abilitată să ofere și primul ajutor. Asta într-un spital”

Alex Dima: „La Colentina, până de curând, firma de pază își primea un bonus pentru că era abilitată să ofere și primul ajutor. Asta într-un spital… Am fost la Colentina, dar chiar am întrebat de ce – parcă intrăm într-o unitate NATO când intrăm acolo – sunt totul felul de țestoase cu cotiere, genunchere. Înțeleg că uneori e nevoie pentru că mai sunt unii recalcitranți, dar într-adevăr este noaptea minții”.

Alex Dima: „Sunt și foarte multe orgolii între medici”

Alex Dima:Am găsit un medic care reclama lipsa echipamentelor și a dotărilor și aseară, în timp ce curgea materialul, am primit mesaj că soția acestui medic a fost șefă la ASSMB. Deci putea foarte bine, atunci când a fost șefă acolo, să doteze nu doar spitalul acela…”. 

Alex Dima: „Îmi spunea un medic că putem noi să tăiem nu doar o structură infracțională, sunt pregătite alte 2-3”

Alex Dima:Pentru că asta se întâmpla: erau niște oameni în jurul ASSMB-ului invizibili, cu prieteni cu politicieni, pe interceptări că au în spate niște generali, că fac parte din servicii secrete și veneau către ASSMB și propuneau nu doar unde, cine să lucreze, ci unde să se lucreze. Ei nu aveau nicio treabă.

E un domn care a fost avocat până prin 2005 și de atunci nu mai lucrează nicăieri. A propus manager la Colentina. Nu doar că a propus, a dat 20.000 de euro șpagă și iar în interceptări în momentul în care Oana Sivache – director ASSMB, cea care luase cei 20.000 de euro – știind că-l înregistrează a întrebat <<Dar tu cum o să-ți faci, că mi-e și rușine așa>>. El zicea: <<Eu o să fiu un elev ascultător și tot ce spune Silviu Stăncilă – cel care conducea această structură – eu o să execut>>.

Banii venind din mâncare, pază, echipamente, firme de construcții, el neavând nicio treabă. Individul acesta este acum bine mersi, s-a întors la el în Eforie, i s-a dat condamnare cu suspendare și este obligat să facă niște zile de lucru la Primărie sau undeva”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”, alături de „România, te iubesc!”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Alexandru Rafila cere Caselor de Asigurări de Sănătate să controleze modul în care sunt emise concediile medicale: „Ideea e să ne facem treaba fiecare acolo unde suntem puși” | AUDIO

Citește și anterioarele ediții în care „România în Direct” a dezbătut alături de „România, te iubesc!” anchetele care fac lumină în România

3. Afaceriști în funcții publice: Cum își controlează firmele unii deputați și senatori din România prin intermediul rudelor. Paula Herlo: „Banii cei mai mulți îi fac în relația cu statul” | VIDEO

2. Evaziunea fiscală în România. Cosmin Savu, despre firmele care plătesc taxe în Bulgaria: „O mare fraudă este TVA-ul intracomunitar” | VIDEO

1.Paul Angelescu, despre construcțiile ilegale pe zona protejată a plajelor Corbu și Vadu: A fost retrocedat teren inclusiv din interiorul bazei militare NATO situată între cele două plaje | VIDEO