Confidenţialitate

Aleșii decid dacă înființează o comisie de anchetă privind prezidenţialele din 2009

Înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă asupra alegerilor prezidenţiale din anul 2009 va fi discutată, marţi, în comisiile juridice reunite.

Acestea vor trebui să avizeze propunerea de înfiinţare a comisiei parlamentare de anchetă asupra alegerilor prezidenţiale, a anunţat preşedintele comisiei din Senat, Şerban Nicolae.

Şedinţa este programată să aibă loc marţi, la prânz, după plenul Senatului.

Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 are ca obiectiv determinarea posibilului grad de implicare a unor instituţii sau persoane în posibila viciere a rezultatului scrutinului, precum şi stabilirea măsurilor care ar urma să fie dispuse inclusiv în vederea sesizării organelor competente pentru verificarea eventualelor încălcări ale prevederilor legale.

Concluziile anchetei vor face obiectul unui raport final care va fi înaintat Birourilor Permanente reunite în termen de 60 de zile de la înfiinţarea comisiei.

Parchetul General a deschis, luni, dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009. Procurorii fac verificări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Ancheta a început după o serie de afirmații făcute de fostul jurnalist Dan Andronic. Mai exact, el spunea că șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, prim-adjunctul SRI, Florian Coldea şi șeful SRI, George Maior, ar fi mers acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor din 2009, în turul al doilea.

Dan Andronic susținea că întâlnirea ar fi avut un rol decisiv în realegerea lui Traian Băsescu în funcția de președinte.

În decembrie 2009, Traian Băsescu a câștigat alegerile la o diferență de doar 70.000 de voturi, cu  50,33% din voturi.

Mircea Geoană a obținut 49,66% din sufragii.