Alerta maxima de poliomielita in Europa

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că există riscul ca boala să revină pe continent, după ce virusul a re-apărut în Israel şi Siria.

Alertă maximă de polio-mielita în Europa.

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că există riscul ca boala să revină pe continent, după ce virusul a re-apărut în Israel şi Siria.

Situația se poate agrava din cauza numărului mare de călătorii între Europa şi Israel, a milioanelor de refugiaţi care părăsesc Siria, dar și a scăderii numărului de vaccinări.

In 2002, poliomielita fusese eradicată din 53 de țări europene, din Portugalia până în Rusia.

În octombrie anul trecut însă, OMS a raportat mai multe cazuri de paralizie acută flască , simptom al poliomielite, într-o regiune din estul Siriei. În Israel, unde programul de vaccinare e riguros, poliovirusul a fost descoperit în apa uzată din mai multe oraşe din sud şi în Gaza.

Poliomielita este endemică acum în doar trei ţări: Afghanistan, Nigeria şi Pakistan. Sporadic, mai apar epidemii mai ales în Africa, a declarat Victor Olsavsky, reprezentantul OMS în România.

Potrivit managerului Institutului Naţional de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, vaccinarea a salvat 5 milioane de oameni de paralizie la nivel mondial.

În România, în anii 1970, aproape toată populația era imunizată. Vaccinarea era obligatorie, altfel se plăteau amenzi.

Acum, aproape o treime dintre părinți au refuzat vaccinarea copiilor, iar 40 % nu s-au prezentat, considerând vaccinul un lucru riscant.

Medicii reamintesc însă că niciun vaccin nu ajunge pe piaţă dacă, la testare, provoaca reacţii adverse în mai mult de 1 la sută dintre cazuri.