Alertă în magazine: Clienți chemați să returneze unele produse congelate

Mai multe lanțuri de supermarketuri din România invită clienții să returneze  unele produse congelate cumpărate.

Măsura s-a luat după ce Autoritatea Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa a anunțat că a fost notificată oficial că și țara noastră ar putea fi printre statele în care ar fi ajuns produse contaminate cu bacteria Listeria.

Mega Image, Carrefour, Metro, Lidl și Profi  se numără printre supermarketurile care și-au anunțat deja clienții să revină în magazine cu produsele congelate ale companiei Greenyard din Ungaria, suspectate de contaminare cu Listeria. Este vorba de mazăre, fasole, porbum, spanac și amestec mexican.

Cumpărătorii vor primi banii înapoi și fără bon fiscal.

Lista actualizată a magazinelor poate fi găsită pe site-ul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Autoritățile precizează că măsura este una de precauție. Anunțurile supermarket-urilor nu înseamnă că mâncarea este contaminată. Până acum nu s-a confirmat nici o prezență a bacteriei în vreun produs din România. ANSVSA a prelevat mai multe probe

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a informat că porumbul congelat şi posibil alte legume congelate provenite dintr-o fabrică din Ungaria sunt sursa probabilă a contaminării extinse și în Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Bacteria a provocat 47 de îmbolnăviri în mai multe țări europene, inclusiv 9 decese.

Este posibil insa să apară noi cazuri din cauza perioadei lungi de incubaţie a listeriozei (de până la 70 de zile). Pentru reducerea riscului infecţiei, legumele trebuie gătite complet, în special de catre consumatorii cu  risc ridicat risc, cum ar fi vârstnicii, femeile însărcinate, nou-născuţii şi adulţii cu un sistem imunitar slăbit.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS