Confidenţialitate

Alertă de călătorie: Românii, sfătuiți să evite călătoriile în Ucraina. Ce spune Ministerul Afacerilor Externe?

Românii sunt sfătuiți să evite orice deplasare în Ucraina. De asemenea, celor care se află în prezent acolo li se recomandă să părăsească țara cât mai repede. Ministerul Afacerilor Externe a emis, în urmă cu puțin timp, o alertă de călătorie pentru Ucraina din cauza unei posibile excalădări a conflictului de la granița cu Rusia.

MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina, manifestarea unei atenții deosebite și, de asemenea, recomandă să ia în considerare părăsirea teritoriului acestui stat cât mai curând. Totodată, MAE continuă să recomande ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă”, arată comunicatul ministerului.

Ministerul de externe anunță și asistență consulară cetățenilor români. Numerele de telefon la care pot suna românii sunt:

  • AmbasadaRomâniei la Kiev – +380936252717
  • Consulatul General Cernăuți – +380635669918
  • Consulatul General Odessa – +380955412788
  • Consulatul Solotvino – +380682140918).

De asemenea, a fost activată o linie telefonică dedicată cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție și asistență consulară – telefon 0040 -751.084.537.

Ministerul mai spune că:

„MAE reiterează faptul că în regiunile Doneţk, Lugansk și Peninsula Crimeea cetățenii români nu pot beneficia de protecţie consulară adecvată din partea misiunii diplomatice sau oficiilor noastre consulare. În conformitate cu decizia autorităților ucrainene, cetăţenii străini, inclusiv cei români, care se află în zona operaţiunii forțelor întrunite (fosta zonă ATO) din estul Ucrainei (care cuprinde părţi ale regiunilor Doneţk şi Lugansk) numai prin punctele de control existente, în baza documentelor de intrare-ieşire prevăzute de legislaţia ucraineană, respectiv paşaport şi viză sau permise de şedere temporară/permanentă. Cetăţenilor străini care intră în zonă prin punctele de frontieră neoperaţionale de la graniţa dintre Ucraina şi Federaţia Rusă nu li se va permite accesul pe teritoriul Ucrainei”

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse prin următoarele puncte:

  • pentru circulația rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
  • pentru circulația feroviară – „Kvashine – Uspenka”;
  • pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
  • punctul de circulația feroviară „Ilovaisk”.