Opozantul Navalnîi riscă să fie arestat duminică, în momentul în care se întoarce în Rusia

Autoritățile ruse l-au plasat pe Aleksei Navalnîi pe lista persoanelor urmărite, pentru că s-ar fi sustras de la supravegherea impusă în urmă unei condamnări din 2014.

Duminică, atunci când se va întoarce în Rusia, opozantul ar putea fi arestat, riscând o pedeapsă de 3 ani și jumătate de închisoare.

Într-un decret publicat la sfîrșitul anului trecut, Serviciul Federal al Penitenciarelor a afirmat că în Germania Aleksei Navalnîi a ocolit supravegherea impusă printr-o sentința cu suspendare primită în 2014 și nu a mai făcut raportările pe care era obligat să le facă în mod regulat.

Săptămâna această, serviciul federal a cerut unei instanțe comutarea sentinței cu suspendare a lui Navalnîi într-una cu executare, ceea ce ar putea însemna că acesta ar putea fi arestat la sosirea în Rusia.

Unul dintre avocațîi opozantului a declarat că este puțîn probabil că includerea pe lista persoanelor urmărite să îi schimbe lui Aleksei Navalnîi planurile de a se întoarce duminică în țară.

Apărătorii săi au aflat despre decret după ce disidentul își anunțase revenirea în Rusia în pofida numeroaselor amenințări cu care se confruntă.

Aleksei Navalnîi a stat în Germania de la sfârșitul lunii august, cînd a fost dus de urgență în urmă otrăvirii cu noviciok despre care afirmă că a fost ordonată de președintele rus Vladimir Puțîn.

De cealaltă parte, Kremlinul neagă că Navalnîi a fost otrăvit și afirmă că acesta este liber să se întoarcă în Rusia oricând dorește.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS