Confidenţialitate

Aleksei Navalnîi a aflat chiar de la un agent FSB detalii despre otrăvirea sa | AUDIO

Ministerul rus de Externe i-a convocat astăzi pe ambasadorii mai multor țări europene în legătură cu poziția acestor state în scandalul otrăvirii opozantului rus, Aleksei Navalnîi.

Acesta a dezvăluit recent că a aflat detalii despre otrăvirea sa, chiar de la unul dintre cei implicați direct în operațiune.

Aleksei Navalnîii s-a prezentat, la telefon, drept Maxim, un consilier fictiv al lui Nikolai Patrușev, fost director al Serviciului Federal de Securitate și în prezent secretar al Consiliului Rus de Securitate. L-a sunat din Germania pe așa-numitul agent rus Konstantin K., suspectat că ar fi implicat în otrăvirea sa.

Navalnîi a folosit un soft telefonic special, care a modificat datele de identificare ale apelantului.

El i-a spus agentului rus că face o evaluare a operațiunii din august și l-a întrebat pe acesta de ce n-a avut succes.

Reamintim, pe 20 august, Aleksei Navalnîi s-a simțit rău, în avion, la scurt timp după ce băuse un ceai în aeroport.

Operațiunea a eșuat pentru că avionul a aterizat, i-a spus agentul rus. Acesta a explicat că lucrurile ar fi stat cu totul diferit dacă zborul mai continua puțin sau dacă paramedicii care l-au preluat pe Navalnîi de pe pistă nu interveneau atât de repede, relatează CNN și site-ul de investigații Bellincat.

Agentul a mai explicat că substanţa toxică a fost plasată pe hainele victimei, iar după atac, a primit ordin să meargă de două ori în oraşul rus Omsk pentru a curăţa hainele lui Aleksei Navalnîi și a șterge orice urmă.Nu crede că mai erau urme ale substanţei pe corpul lui  Navalnîi, dar se gândește că investigatorii germane au depistat substanța toxică în sânge.

Aleksei Navalnîi a fost dus în comă în Germania, unde medicii au constatat că a fost otrăvit cu o substanță neurotoxică. Și-a revenit la câteva săptămâni după atac.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a negat că agenţii ruşi ar avea vreo implicare. Agenția France Presse scrie că Ministerul de Externe de la Moscova i-a convocat astăzi pe ambasadorii Franței, Germaniei și Suediei pentru a le cere explicații în legătură cu modul în care au reacționat țările lor în scandalul otrăvirii lui Navalnîi

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță