Confidenţialitate

Alegerile Prezidențiale: Cei mai mulți votanți de până la această oră au vârsta între 45-64 de ani și de peste 65 de ani

Potrivit datelor centralizate de BEC, până la ora 10:40, cei mai mulți votanți sunt din mediul urban și se încadrează în categoriile de vârstă 45-64 de ani și peste 65 de ani

La această oră, cea mai mare prezință se înregistrează în județul Ilfov (13,31 %), urmat de Teleorman (13,10 %), Olt (12,6 %) și Constanța (12,44 %). În București au votat până acum 10,09 % din cetățenii înscriși pe liste. Cea mai redusă participare la vot este în județul Covasna (7,16 %).

Prezența la vot a depășit-o pe cea din primul tur al alegerilor prezidențiale din 2014

La alegerile europarlamentare din acest an, prezența de vot la ora 10:00 a fost de 6,56%.  Biroul Electoral Central a anunțat că până acum se prezentaseră la vot deja 6,89% dintre alegători.
Acum 5 ani, prezența la vot la aceeași oră era de 6,55%. Potrivit datelor oficiale, votasera 1.256.029 de cetateni. Dintre aceștia, 653 au cerut urnă mobilă, iar 161.660 au votat pe liste suplimentare. În orașe au votat aproape 725.000, în timp ce la țară prezența era la ora 10.00 de 531.000.

Cum se poate vota la alegerile prezidențiale 2019

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare.

Românii pot vota folosind cartea de identitate; cartea electronică de identitate; cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; titlul de călătorie; carnetul de serviciu militar.

Dacă alegătorul se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, iar dacă se afla în altă unitate administrativ-teritorială poate vota la orice secţie de votare.

Dacă alegătorul îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator al biroului electoral al secţiei de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea. De asemenea, în cazul în care alegătorul are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.

Cu urna specială pot vota alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, persoanele care în ziua votării se află în ţară şi care din cauza specificului activităţii pe care o desfăşoară nu se pot prezenta la secţia de votare, persoanele reţinute, deţinute în baza unui mandat de arestare preventivă sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-au pierdut drepturile electorale.

Votul pentru românii din străinătate a început vineri. De asemenea, românii din străinătate au putut vota la acest scrutin prin corespondenţă.

Secţiile de votare din ţară pentru turul I al alegerilor prezidenţiale se vor închide duminică la ora 21,00. Votarea poate fi prelungită până la ora 23,59 pentru alegătorii care se află la sediul secţiei de votare la ora 21,00, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare.

Al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidențiale 2019

În eventualitatea unui al doilea tur, românii din diaspora pot vota la urne, potrivit aceluiaşi orar ca în primul tur, în zilele de 22, 23 şi 24 noiembrie.