Confidenţialitate

Alegeri prezidențiale SUA: Peste 4 milioane de alegători au votat în avans

Americanii se grăbesc să voteze în avans la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Ritmul este unul fără precedent, notează Reuters, ceea ce indică o prezenţă record la scrutinul în care principali competitori sunt republicanul Donald Trump, care își dorește un al doilea mandat la Casa Albă, şi democratul Joe Biden, fost vicepreședinte în administrația lui Barack Oabama.

Cu patru săptămâni înainte de ziua alegerilor, peste 4 milioane de americani au votat deja, de peste 50 de ori mai mulţi faţă de cei 75.000 care îşi exprimaseră opţiunile în aceeaşi perioadă din 2016, potrivit United States Elections Project, care analizează date referitoare la voturile anticipate.

Schimbarea este determinată de extinderea votului prin poştă în multe state, ca modalitate sigură în timpul pandemiei de COVID-19.

”Nu am văzut niciodtă atât de mulţi oameni care să voteze cu atât de mult timp înainte de alegeri. Oamenii votează atunci când sunt hotărâţi şi ştim că mulţi oameni s-au hotărât cu mult timp înainte şi au deja o opinie în privinţa lui Trump”, a spus Michael McDonald, administratorul United States Elections Project, care anticipează o prezenţă de circa 150 de milioane de persoane, reprezentând 65% din alegătorii eligibili. Ar fi cea mai ridicată rată de participare de după 1908.

Biden îl devansează pe Trump în sondajele de opinie, dar anchetele sociologice efectuate în statele cheie indică o cursă strânsă între aceștia.

Infectarea republicanului cu SARS-CoV-2 a bulversat campania electorală. Donald Trump se află în convalescență la Casa Albă, după o scurtă perioadă de spitalizare. Președintele nu mai prezintă simptome de bboală.

Facebook şi Twitter au eliminat postările în care Donald Trump a comparat COVID-19 este cu gripa, notează Reuters.

”Mulţi oameni mor în fiecare an din cauza gripei, uneori peste 100.000, în pofida vaccinului. Închidem ţara? Nu, am învăţat să trăim cu ea, la fel cum învăţăm să trăim cu Covid, pentru majoritatea populaţiilor mult mai puţin letală!!!”, a scris acesta.

Se estimează că aproximativ 22.000 de oameni au murit de gripă în sezonul 2019-2020, potrivit statisticilor guvernamentale americane.

Înainte să se fi infectat cu temutul SARS-CoV-2, Donal Trump a recunoscut, în conversaţii înregistrate cu un jurnalist, că COVID-19 este o boală mai mortală decât gripa.

SUA au cel mai negru bilanţ al deceselor provocate de pandemie, peste 209.000.