Confidenţialitate

ALEGERI PREZIDENTIALE – Regulile scrutinului prezidential

14 candidați s-au înscris în cursa pentru Cotroceni.

Secțiile de votare se deschid la 7 dimineața și se vor închide la ora 21, când sunt așteptate și primele rezultate ale exit-poll-urilor.

Spre deosebire de scrutinurile anterioare, secțiile speciale amenajate în gări sau cămine studențești au fost desființate.

Cei care nu se vor afla în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor vor putea vota la orice secție, după ce completează o declarație pe propria răspundere că nu au mai votat în altă parte, la acest scrutin.

Care sunt regulile

La alegerile prezidențiale, pot vota românii cu domiciliul în țară sau în străinătate, care au împlinit 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului și care nu și-au pierdut acest drept electoral, cum e cazul persoanelor condamnate sau al celor cu probleme mintale.

Dacă vă aflați în localitatea de domiciliu puteți vota doar la secția la care sunteți arondat.

În cazul în care nu vă regăsiți pe liste, trebuie să prezentați buletinul pentru a demonstra că domiciliați pe raza teritorială a acelei secții de vot.

Într-un tabel, vor fi trecute datele dumneavoastră: nume, prenume, cod numeric personal, domiciliul, seria și numărul actului de identitate.

Persoanele care în ziua alegerilor nu se află în localitatea de domiciliu, vor vota la orice secție și vor fi înscrise pe liste electorale suplimentare.

Nu uitați acasă cartea de identitate, deoarece nu puteți vota fără aceasta.

Odată ajunși la secția de vot, prezentați actul de identitate unui membru al biroului electoral care verifică dacă sunteți înscris pe listă, după care semnați în căsuța corespunzătoare numelui dumneavoastră.

Vi se înmânează apoi buletinul de vot și ștampila cu mențiunea VOTAT. Înainte de a intra în cabina de vot, asigurați-vă că pe spatele buletinului de vot este aplicată ștampila de control a secțieid e votare, pentru că dacă această lipsește, votul dumneavoastră e considerat nul.

Votul este nul și dacă aplicați ștampila în mai multe patrulatere cu numele candidaților sau în afara acestor patrulatere. În cabina de vot, nu aveți voie să intrați însoțit.

Doar în cazuri execepționale, este acceptată prezența unei alte persoane, dar nicidecum nu poate fi vorba despre unul dintre membrii biroului electoral al secției de votare.

După ce ați aplicat ștampila VOTAT în patrulaterul cu numele candidatului preferat, îndoiți buletinul de vot și introduceți-l în urna de vot.

Nu uitați să predați ștampila și să vă recuperați actul de identitate, pe spatele căruia va fi aplicat un timbru autocolant cu mențiunea VOTAT.

Pe durata votării, membrii birourilor electorale ori supraveghetorii secțiilor de votare nu au voie să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne ale unor partide. Până la închiderea secțiilor de votare, sunt interzise comercializarea și consumul băuturilor alcoolice în preajma acestora.

Foarte important! Dacă la ora 21, vă aflați în secția de vot, dar nu ați apucat să vă exprimați opțiunea, aveți dreptul să votați, chiar dacă programul oficial s-a încheiat.

În străinătate, votarea începe pe 1 noiembrie, la ora 19.00, ora României, când se deschid urnele în Noua Zeelandă și se încheie pe 3 noiembrie la ora 5.00, ora României , când se închid urnele în America de Nord.

Românii din diaspora, vor vota pe baza buletinului de identitate sau a pașaportului.

Va fi declarat președintele României candidatul care întrunește în primul tur de scrutin 50 la sută plus 1 din voturile alegătorilor.

În cazul în care niciunul nu obține majoritatea, se organizează al doilea tur de scrutin, programat pe 16 noiembrie.