Confidenţialitate

Alegeri prezidenţiale în Moldova

Azi au loc alegeri prezidenţiale în Moldova.

Actualul președinte, Igor Dodon, candidează pentru un nou mandat, iar fostul premier Maia Sandu este principalul său contracandidat.

În total, sunt 8 aspiranți la funcția de șef de stat în Republica Moldova.

Potrivit ultimelor sondaje, cele mai mari șanse pentru a ajunge în turul doi le au Igor Dodon, apropiat al Federației Ruse și Maia Sandu, susținută de popularii europeni.

Actualul președinte candidează pentru un nou mandat ca independent, dar este susținut de Partidul Socialiștilor, formațiunile de opoziție nu au reușit să ajungă la o înțelegere cu privire la candidatul unic la prezidențiale, așa că vor candida și Maia Sandu, fost premier, și Andrei Năstase, fost ministru de Interne.

Alegerile prezidențiale din Moldova se desfăşoară într-o criză sanitară, dar și una economică şi socială, cu un deficit bugetar estimat a ajunge la un prag record de 8%.

Potrivit datelor comunicate de Comisia Electorală Centrală, până la această oră au votat 5,82% dintre cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova

Alegătorii pot să aleagă unul din cei opt candidați la funcția de președinte în cele 2 004 secții de votare de pe teritoriul țării sau 139 de secții de votare peste hotare. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.

Candidații pentru funcția de președinte al Republicii Moldova

1
Renato Usatîi
2
Andrei Năstase
3
Tudor Deliu
4 Igor Dodon
5
Violeta Ivanov
6
Maia Sandu
7
Octavian Țîcu
8
Dorin Chirtoacă