Alegeri prezidentiale in Afganistan

Sambata au loc alegeri prezidentiale in Afganistan.

Turul de scrutin va deschide drumul catre o noua etapa pentru tara, după ce timp de 13 ani Hamid Karzai s-a aflat la putere.

Alegerile au loc cu câteva luni înainte de retragerea trupelor NATO care l-au susținut pe Karzai în lupta cu rebelii talibani.

Alegerile reprezinta primul transfer politic de putere de la un preşedinte ales democratic la altul si sunt considerate un test major pentru stabilitatea ţării.

Retragerea forţelor NATO până la sfârşitul anului alimentează temerile cu privire la o posibila intensificare a violenţelor.

In turul întâî, afganii aleg între opt candidaţi, dintre care trei sunt favoriţi, toţi foşti miniştri ai lui Karzai şi Abdullah Abdullah, un opozant care a ajuns în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009.

Scrutinul reprezinta pentru afgani si incheierea regimului Hamid Karzai, deoarece constitutia ii interzice sa mai candideze.

In cei 13 ani in care s-a aflat la carma tarii, Karzai, ales in 2001 de către occidentali, a fost considerat un conducător abil, coleric şi carismatic.

Îndepărtaţi de la putere dar nu şi învinşi, talibanii sunt în continuare artizanii unei insurecţii.

Scrutinul va fi considerat un mare succes de catre observatorii externi, dacă rebelii talibani nu vor reuşi să-l deturneze, aşa cum ameninţă.

In 2013 aproximativ 3.000 de civili au fost ucişi în război – cu 7% mai mulţi decât în 2012 -, potrivit ONU.