Confidenţialitate

Alegeri parlamentare Bulgaria: Partidul premierului Boiko Borisov nu are majoritate și va avea nevoie de o coaliție | AUDIO

Au fost alegeri parlamentare în Bulgaria, iar rezultatele parțiale arată că pe locul 2 în preferințele vecinilor de la sud se situează Partidul ITN , condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov. Pe primul loc se află partidul conservator al actualului premier, Boiko Borisov, dar care însă nu are majoritate.

Conform exit pool-urilor, partidul lui Borisov, GERB, a obţinut doar un sfert dintre din voturi, așa că este nevoie de o coaliție pentru formarea unui nou govern.

Dar partidele de pe următoarele 2 locuri nu vor să se coalizeze cu partidul premierului, așa că Boiko Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic.

“Propun să facem pace – haideţi să instalăm experţi să îşi asume responsabilitatea şi haideţi să facem tot ce putem pentru a ieşi din pandemia (de coronavirus) până în decembrie şi să începem să avansăm”, a declarat Borisov.

Sorin Ioniță, de la Expert Forum spune că în această situație, nu este exclus să se ajungă la alegeri anticipate:

„Nimeni nu se așteaptă să fie un guvern tehnocratic care să reziste foarte mult, cel mult câteva luni. Foarte mulți au spus că nu vor face guvern cu el, dar nici cu socialiștii nu vor face ceilalți. În Bulgaria vor fi probabil 6 partide în Parlament, din care jumate sunt antisistem, sau intră prima oară, în care unul e pro-european, iar celelalte două sunt mai ciudate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ca și în România, și în Bulgaria, aceste alegeri au permis unui partid populist- ITN (tradus Există un astfel de popor) să ajungă în Parlament:

„O parte a votat cu marele partid anti-sistem, care a venit acum pe locul doi, i-am putea zice AUR, dar nu e chiar AUR, mai curând un fel de partid de pe vremea lui Dan Diaconescu, deci e un cântăreț, al lui Slavi Trifonov, o să tot auzim de el, probabil va concura la prezidențiale, în octombrie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Bulgaria are nevoie imediat de un guvern stabil, fiind grav afectată de pandemie de COVID. În plus, noul executiv de la Sofia ar trebui să acceseze 29 de miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

  • Anca Grădinaru

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea