Confidenţialitate

Alegeri municipale în Turcia: Primele birouri de vot s-au deschis în estul ţării

Birourile de vot s-au deschis duminică la ora locală 07.00 (04.00 GMT) în estul Turciei în cadrul alegerilor municipale ce sunt organizate în cele 81 de provincii ale ţării, transmit AFP şi DPA, citate de Agerpres.

Atenţia este concentrată mai ales pe Istanbul, unde 49 de candidaţi îşi dispută funcţia de primar şi unde se anticipează o cursă strânsă între actualul edil Ekrem Imamoglu, reprezentantul Partidului Republican al Poporului (CHP), şi candidatul Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), formaţiunea islamistă a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Murat Kurum.

Prin victoria sa în municipalele din 2019, Ekrem Imamoglu a reuşit să pună capăt unei perioada de 25 de ani în care AKP condusese metropola de pe malurile Bosforului. Atunci când candidatul AKP a pierdut alegerile din 2019 la o mică diferenţă, guvernul turc a decis să anuleze votul.

La repetarea scrutinului, Imamoglu a obţinut victoria cu o diferenţă şi mai mare, Erdogan suferind astfel cea mai grea înfrângere de până acum din cariera sa politică.

O nouă victorie, în alegerile municipale ce au loc duminică, l-ar propulsa pe Ekrem Imamoglu (53 de ani) drept principal rival al lui Recep Tayyip Erdogan la viitorul scrutin prezidenţial din Turcia, prevăzut pentru 2028.

În 1994, Erdogan a fost ales primar al metropolei Istanbul, după care în 2003 el a devenit premier şi în 2014 preşedinte al Turciei.

Ekrem Imamoglu a fost condamnat, în primă instanţă, pentru insulte aduse autorităţii electorale în 2022. Dacă verdictul devine definitiv, el nu va mai putea să deţină vreo funcţie politică.