ALEGERI MOLDOVA – Urnele s-au închis, peste 53% din alegătorii moldoveni au votat. Votul din străinătate, marcat de probleme

Primele rezultate parţiale sunt aşteptate în următoarele ore, întrucât moldovenii nu realizează exit poll-uri.

Autorităţile electorale au închis la ora 21.00 secţiile de vot de pe teritoriul României şi Republicii Moldova, după ce peste 53% dintre alegătorii moldoveni înregistraţi au votat în al doilea tur al scrutinului prezidenţial. Bătălia s-a dat între prorusul Igor Dodon și proocidentala Maia Sandu.

Până la închiderea urnelor, au votat peste 1,6 milioane de cetăţeni moldoveni, dintre care peste 130.000 de persoane au votat la secţiile din străinătate.

Potrivit News.ro, și la această oră alegătorii moldoveni continuă să stea la cozi lungi în faţa secţiilor de vot din străinătate, în special la Milano, Mestre, Londra, Dublin, Paris şi Frankfurt. De asemenea, în multe secţii de vot alegătorii au început să depună contestaţii, după ce buletinele de vot trimise de autorităţile electorale s-au dovedit a fi insuficiente.

Vot prelungit la București

Un reprezentant al consulatului Republicii Moldovei la Bucureşti a anunţat, la ora 21, ora oficială a închiderii urnelor, că procesul de votare continuă până când vor putea vota cei care se aflau la acel moment la coadă, cu rezerva ca buletinele de vot să fie suficiente.

La ora 21, s-a dispus ca nicio persoană să nu se mai poată aşeza la coada formată în faţa consulatului.

În momentul anunţului, numărul de buletine de vot disponibile era estimat la 120, iar la coadă se aflau aproape 200 de persoane. Astfel vor putea să voteze cetăţenii moldoveni care erau deja așteptau la coadă la ora 21, cu condiţia ca buletinele de vot să fie suficiente.

Maia Sandu: Alegerile au fost organizate prost

Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, Maia Sandu, a criticat modul în care au fost organizate alegerile.

Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Am cerut anterior autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine de vot şi să deschidă noi secţii în străinătate.

Solicitările noastre au fost ignorate, iar sute de oameni oameni nu au putut să voteze, sute de cetăţeni care au parcurs drum, au stat în frig şi ploaie. Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile din Republica Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot.





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS