Confidenţialitate

ALEGERI MOLDOVA: Petiție online pentru demiterea Comisiei Electorale Centrale (CEC) și a conducerii Ministerului de Externe

Aproape 2000 de semnături a adunat petiția online în mai puțin de o oră, după ce buletinele de vot s-au terminat înainte de închiderea urnelor în mai multe orașe din afara Republicii Moldovei.

”Cerem demisia conducerii Comisiei Electorale a R. Moldova și a Ministerului de Externe pentru neglijarea gravă și îngrădirea dreptului la vot a cetățenilor moldoveni care au vrut să voteze în statele europene.

În Dublin (Irlanda), Mestre, Bologna, Parma (Italia), Paris (Franța), București (România), Londra (Marea Britanie), Moscova (Rusia) și în alte orașe au fost epuizate buletinele de vot cu mult timp înainte de închiderea secțiilor de votare, iar sute de oameni au stat degeaba în cozi lungi pentru a vota.

Suntem în prezența unei iresponsabilități foarte grave în raport cu alegătorii din diasporă. Dreptul la vot este unul fundamental și este prevăzut în Constituția RM (art. 38) și în Codul Electoral.

Articolul 2 alin. (3) din Codul Electoral prevede că „Cetăţenii Republicii Moldova care domiciliază în afara ţării beneficiază de drepturi electorale depline în condiţiile prezentului cod. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare sînt obligate să creeze condiţii pentru ca cetăţenii să-şi exercite liber drepturile lor electorale”. Articolul 65 din Codul Electoral stipulează procedura prin care pot fi contestate încălcările din procesul electoral.

Mai mult, înaintea scrutinului, cei de la CEC a fost rugați să suplimenteze numărul buletinelor de vot în secțiile de votare de peste hotare, solicitări care au fost ignorate.

Avem toate premisele pentru a acuza CEC-ul și MAEIE de intenție în limitarea dreptului la vot pentru cetățenii de peste hotare, sau cel puțin de neglijență gravă în organizarea procesului de votare. Considerăm că conducătorii celor două instituții nu mai au dreptul moral de a continua în funcții și cerem demisia acestora”, scrie în petiția încărcată la adresa https://petitieonline.net/petitie/49525153