ALEGERI MOLDOVA: După numărarea a 99,95% din voturi, Igor Dodon este noul președinte al Republicii Moldova

Igor Dodon, candidatul din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a obținut 52,27% din voturi, în timp ce Maia Sandu, 47,73%.

Luni, la ora 7.00, s-au închis ultimele secții de votare, constituite pe teritoriul SUA. Astfel, conform datelor preliminare, prezenţa la vot în cel de-al II-lea tur de scrutin prezidențial a fost de 1,610,527 alegători, ceea ce reprezintă peste 53 % din numărul total de alegători incluși pe listele electorale.

Pe listele de bază au votat 1.407.645 alegători, iar pe cele suplimentare 202.882 alegători. Cea mai înaltă rată de prezență la urne s-a înregistrat în Chișinău, cu 58 %.

Liderul PSRM este primul preşedinte moldovean ales direct, după anul 2000.El a câştigat cursa prezidenţială cu promisiunea unei apropieri de Moscova.

Igor Dodon şi-a început cariera politică în rîndul comuniştilor moldoveni.A fost ales deputat la alegerile generale din 2009. Doi ani mai tîrziu a părăsit facţiunea comunistă din Legislativ şi a aderat, alături de Zinainda Greceanîi şi Veronica Abramciuc, la Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

De asemenea, el a condus ministerul Economiei timp de peste trei ani, în perioada 2006-2009.

Maia Sandu: „Alegerile au fost organizate prost”

Candidata proeuropeană a Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a spus după închiderea secţiilor de votare că aceste alegeri au fost organizate prost şi că această situaţie este inacceptabilă.

„Din păcate, aceste alegeri au fost organizate prost. Am cerut anterior autorităţilor să suplimenteze numărul de buletine de vot şi să deschidă noi secţii în străinătate.

Solicitările noastre au fost ignorate, iar sute de oameni oameni nu au putut să voteze, sute de cetăţeni care au parcurs drum, au stat în frig şi ploaie.

Această situaţie este inacceptabilă. Autorităţile din Republica Moldova au încălcat dreptul constituţional al cetăţenilor de a-şi exercita dreptul la vot”, a spus Maia Sandu.

Ea a mai reclamat şi alte incidente la vot, precum aducerea oamenilor la secţiile de vot „cu resursa administrativă”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS