Alegeri locale 2016: CCR judecă 51 de dosare privind alegerile locale

Curtea Constituțională judecă astăzi 51 de dosare privind alegerile locale din 5 iunie.

Printre ele se numără o sezizare a jurnalistului Liviu Avram. În analiza magistraţilor CCR ajunge acum chiar articolul care prevede că scurtinul din vară se va desfășura într-un singur tur.

Alte dosare judecate de CCR aparțin deputatului Daniel Fenechiu, Partidului Mișcarea Populară și partidului M10 condus de Monica Macovei.

Cele mai multe sesizări se referă la numărul de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, a evitat să vorbească pe această temă. A spus doar că judecătorii CCR vor da un comunicat de presă după analiza dosarelor.

 

Jurnalistul Liviu Avram susține că în cel de-al doilea dosar, Curtea Constituțională va judeca pe fond articolul privind alegerile locale într-unul sau în două tururi de scrutin.

„Odată cu intrarea mea astăzi, în această clădire aş putea spune că principalul obiectiv al demersului meu a fost atins şi anume ca CCR să se pronunţe pe fond şi asupra articolului care vizează numărul de tururi, majoritatea cu care este ales primarul. Am vrut să fac acest demers pentru a nu lăsa această chestiune importantă strict la latitudinea politicienilor şi să vină si o instanţă, singura instanţă constituţională din ţară să spună dacă este sau nu constituţional”, a declarat jurnalistul Liviu Avram.

Liviu Avram a adăugat că este convins că alegerea primarilor într-un singur tur este neconstituţională și a precizat că revenirea la alegerile în două tururi nu ar bulversa procesul electoral.

„Decizia de admitere a acestei excepţii nu este de natură să aducă o bulversare a procesului electoral aşa cum spun politicienii. Cetăţenii nu cred că ar fi bulversaţi pentru că ar face ceea ce au făcut şi 20 de ani, au mers la al doilea tur de scrutin dacă primarul nu obţine majoritatea voturilor. Iar partidele pot fi puţin stânjenite în strategia de campanie, dar dacă ele au stricat treaba mi se pare normal să plătească ele un mic preţ. Oricum este mult mai mic faţă de ce câştigăm prin faptul că vom avea alegeri în deplă constituţionalitate”, a mai declarat Liviu Avram.

 

Săptămâna trecută, Curtea Constituţională a respins o altă sesizare a jurnalistului Liviu Avram privind alegerile locale. Judecătorii nu s-au pronunţat însă pe fondul legii.

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS