Confidenţialitate

Alegeri în Turcia. Premieră pentru Erdogan: Actualul președinte va trebui să participe la turul II de scrutin | AUDIO

Turcii își aleg președintele. Au fost alegeri prezidențiale și parlamentare ieri, iar rezultatele preliminare îl arată pe actualul lider de la Ankara, în fața rivalului său, dar sub pragul de 50% necesar pentru câștigarea directă a scrutinului. Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, Recep Tayip Erdogan va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recep Tayip Erdogan: „Clar suntem în frunte”

Într-un balcon – în faţa unei mulţimi de susținători adunaţi la miezul nopţii la Ankara – Recep Tayip Erdogan a vorbit despre alegeri.

“Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte”. “Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri”, a dat asigurări șeful statului.

Kemal Kılıçdaroğlu promite victoria în turul II

Recep Tayyip Erdogan a revendicat, de asemenea, majoritatea celor 600 de locuri din Parlament pentru Alianţa Naţională pe care a format-o pentru aceste alegeri parlamentare formațiunea sa – Partidului Justiției și Dezvoltării – cu câteva mici formaţiuni politice naţionaliste şi islamiste.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, dat pe primul loc de presa oficială aseară, a scăzut sub 50% după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot, potrivit agenţiei de stat Anadolu.
Candidatul opoziţiei, Kemal Kılıçdaroğlu, promite victoria în al doilea tur.

Kemal Kılıçdaroğlu: „Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere”

Alegerile nu se câștigă de la balcon a spus acesta referindus-e ironic la adversarul său. “Dacă naţiunea noastră cere un al doilea tur, acceptăm cu plăcere. Şi vom câştiga absolut acest al doilea tur”, a declarat candidatul opoziţiei în miezul nopţii, la Ankara, înconjurat de reprezentanţi ai celor şase partide din coaliţia sa.

Electoratul din Turcia a votat ieri în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.

Aceste alegeri prezidențiale vor decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, care vor fi prioritățile economice şi care va fi politica sa externă.

Sursa colaj foto: Shutterstock

Citește și: SONDAJ. Preşedintele turc Erdogan, devansat cu cel puțin 5 procente de rivalul său | AUDIO