Confidenţialitate

Alegeri în SUA: Proiecțiile arată că democrații preiau conducerea în cursa pentru Senat, iar republicanii ar putea câștiga Camera Reprezentanților

Alegerile intermediare din Statele Unite s-au încheiat. Proiecțiile făcute de presa americană arată că democrații preiau conducerea în cursa foarte strânsă pentru Senat, în vreme ce republicanii ar putea câștiga Camera Reprezentanților. Un lucru e cert, marele val roșu nu s-a produs, iar republicanii sunt departe de victoria pe care o anticipau, conchide CNN. 

La alegerile intermediare, numite așa pentru că au loc la jumătatea mandatului prezidențial, americanii decid structura noului Congres.

Sunt puse în joc toate cele 435 de locuri din Camera Reprezentanților, unde mandatul este de doi ani, și o treime din locurile din Senat unde mandatul e de șase ani.

Potrivit proiecțiilor BBC și New York Times, democrații vor obține cel puțin 48 de locuri în senatul american, din cele 50 necesare pentru a păstra majoritatea, republicanii având deocamdată 47.

La Fox News și CNN cele două partide sunt la egalitate, 48 la 48.

În ceea ce privește Camera Reprezentanților însă, conform CNN, republicanii conduc cu 198 la 178, majoritatea fiind de 218. Totuși nu este vorba de “valul roșu” mult sperat de republicani, deoarece democrații au rezultate peste așteptări în multe districte.

În acest context, fostul președinte Donald Trump, care probabil își va anunțat candidatura pentru 2024, este criticat dur pentru performanța slabă a candidaților republicani pe care i-a susținut, mulți dintre ei fie au pierdut, fie au rămas în urma altor reprezentanți ai partidului.

Alegerile intermediare sunt importante pentru că este în joc controlul Congresului american.

Dacă democrații pierd majoritatea în vreuna dintre camere, republicanii vor putea bloca agenda președintelui Joe Biden.

Citește și: SUA vor împrumuta România cu peste 3 miliarde de lei pentru construcția a două reactoare pentru centrala nucleară de la Cernavodă