Confidenţialitate

Alegeri în SUA: Mandatul președintelui se încheie pe 20 ianuarie. Scenariul în care Trump ar contesta alegerile

Pe măsură ce trece timpul, cresc şansele ca echipa lui Donald Trump să conteste în justiţie rezultatele alegerilor în mai multe state cheie.

Acesta a declarat în mai multe rânduri că are informaţii despre fraudarea alegerilor, dar nu a prezentat public dovezi în acest sens.

Conform legilor americane, mandatul preşedintelui se încheie pe 20 ianuarie 2021. La această dată, ar trebui să aibă loc ceremonia de investire a lui Joe Biden şi în mod normal, lunile următoare ar fi fost folosite pentru ca noua administraţie să preia treptat puterea şi să se pună de acord cu continuarea proiectelor prioritate.

Numai că acum, e de presupus că echipa lui Donald Trump va contesta rezultatul alegerilor în mai multe state cheie şi nu e clar în ce măsură membrii celor două echipe vor colabora.

Foarte probabil, avocaţii lui Trump vor contesta felul în care a avut loc votul prin corespondenţă.

Dacă vreun tribunal statal constată nereguli, se poate ajunge şi la Curtea Supremă şi nu ar fi o problemă în sine dacă toate procedurile se vor încheia până pe 20 ianuarie, anul viitor.

Dacă e depăşită această dată, se poate intra într-o criză constituţională şi teoretic, Trump ar putea rămâne la Casa Albă până la rezolvarea disputei.

Până atunci, e tot mai puţin probabil ca Trump să îi adreseze adversarului său un mesaj de felicitare, aşa cum au făcut toţi candidaţii care au pierdut alegerile.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Victor Marin