Confidenţialitate

Alegeri în SUA: Joe Biden rămâne în frunte. Rezultatul final ar putea depinde de Arizona | AUDIO

În Statele Unite, continuă numărarea voturilor din alegerile prezidenţiale. Contracandidatul lui Donald Trump, Joe Biden, este în continuare în frunte.

Printre statele în care este aşteptată o predicţie a câştigătorului curând şi care ar putea influenţa semnificativ rezultatul final este Arizona.

Acolo susţinători ai lui Trump s-au strâns în faţa unui centru de votare după zvonuri, fără vreo dovadă, că voturile pentru republican n-ar fi numărate. Unii dintre manifestanţi au mers cu arme de foc.

Corina Rebegea, director de program la un grup de reflecție din Washington DC, spune că, după alegerile de săptămâna aceasta, rămân multe întrebări:

„Cred că sentimentul care descrie cel mai bine ziua de după alegerile prezidențiale din Statele Unite este anxietate, incertitudine. Întrebarea e, dincolo de rezultatele alegerilor, ce vor fi învățat autoritățile, organizațiile civice, din organizarea acestui scrutin? Vor exista noi reguli privind vortul prin corespondență, de exemplu, va exista o decizie a Curții Supreme care să încerce să desțelenească puțin subiectul acesta atât de complex?”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Corina Rebegea mai spune că, la fel ca acum 4 ani, unele predicţii făcute înainte de alegeri nu s-au adeverit, ceea ce trebuie să dea de gândit:

„Modelele de predicție sociologică sunt limitate, e clar, iată că avem aproape aceeași situație ca în 2016. Cumva, niște modele de predicție de cum votează anumite grupuri sociale sau etnice în Statele Unite nu au fost corecte și la obiect și, de asemenea, temele care i-au motivat pe anumiți alegători să voteze cu unul sau celălalt candidat nu au fost cele care au ținut, neapărat, titlurile din media.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.