Confidenţialitate

Alegeri în Republica Moldova: Proeuropenii au câştigat peste 85% din voturile diasporei

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), al preşedintelui moldovean Maia Sandu, susține că a întrunit peste 80% din voturile exprimate, duminică, de electoratul aflat în străinătate.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), după numărarea voturilor din 144 din totalul celor 150 de secţii de votare deschise în afara graniţelor Republicii Moldova, PAS a obţinut 86,13% din voturi.

În schimb, Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS) s-a clasat pe poziţia a patra în preferinţele diasporei moldovene. BECS a întrunit 2,51% din voturi, fiind devansat de Blocul Electoral “Renato Usatîi”, care a fost votat de 2,79% din alegătorii din străinătate şi de Partidul Politic Demnitate şi Adevăr, al lui Andrei Năstase, cu 2,76%.

În cele 150 de secţii de votare din străinătate au votat 212.145 cetăţeni moldoveni.

Pe teritoriul Republicii Moldova, Partidul Acțiune și Solidaritate a înregistrat un scor de 52,50% din voturi (63 mandate), depăşind Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor, care au fost susţinuţi de doar 27,38% din electorat (32 mandate).