Confidenţialitate

Alegeri în Republica Moldova: Primele date din sondajele exit poll

Primele date exit-poll, care iau în calcul votanții doar din Republica Moldova, nu și din diaspora, o dau câștigătoare pe Maia Sandu.Datele au fost colectate până la ora 20, adică cu o oră înainte de închiderea urnelor.

„O să numărăm toate voturile, vom ieși cu un mesaj după ce va fi clară situația. Calculele noastre arată că învingem în interiorul țării cu o diferență destul de mare, diferență care ar putea să acopere voturile din diasporă” , a spus Igor Dodon într-o declarație la scurt timp după încheierea votului.

Igor Dodon a precizat că este gata să se așeze la masa negocierilor în cel mai scurt timp.

„Spun cu responsabilitate că eu și colegii mei vom face tot posibilul pentru a evita destabilizarea, pentru a ne așeza cât mai repede la masa de negocieri. În următoarele zile voi anunța schimbări serioase în politica internă a țării”.

Maia Sandu a avut un discurs rezervat și a acuzat mai multe nereguli în derularea votului în diaspora și în Republica Moldova.

„Oamenii noștri au demonstrat că oriunde nu s-ar afla le pasă de casa lor. Regretăm că mulți ați fost nevoiți să așteptați ca să votați. Din păcate instituțiile statului nu s-au ridicat la nivelul provocărilor.

CEC a închis ochii la organizarea transportării alegătorilor și nu au vrut să oprească mituirea alegătorilor. Vin cu un îndemn către polițiști , observatori, toți cei care sunt responsabili de protejarea votului. Știu că în următoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude. Voi sunteți cei care trebuie să respectați votul cetățeanului.

În pofida acestor miopii selective, eu cred că vocea cetățenilor se va face auzită. Se vor întoarce prin vot, împotriva celor care s-au lansat. Invit toți cei care sunt responsabili de protejarea votului, voi trebuie să protejați votul cetățeanului.

Vă rugăm în continuare, eu și colegii mei vom fi atenți și vom documenta toate abuzurile. Nu a rămas mult până când au venit rezultatele, să respectăm și să ne revedem în câteva ore”, a spus Maia Sandu, la închiderea secțiilor de vot.

Și în primul tur de scrutin au avut loc două sondaje de tip after-poll, realizate de comunitatea WatchDog.MD și compania „Intellect Group” în colaborarea cu asociația SPERO, aceleași care oferă datele și acum.