Confidenţialitate

Alegeri în Germania: Creştin-democraţii şi social-democraţii, umăr la umăr

Social-democraţii (SPD) şi conservatorii (CDU/CSU) sunt la egalitate la alegerile legislative de duminică din Germania, relevă două sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Conform unui exit-poll prezentat de postul de televiziune ZDF, social-democraţii lui Olaf Scholz sunt creditaţi cu 26% din voturi, în timp ce creştin-democraţi conduşi de Armin Laschet ar fi obţinut 24% din sufragii.

Într-un alt exit-poll, prezentat de postul de televiziune ARD, cele două formaţiuni sunt la egalitate, cu câte 25% din voturi. Conform aceluiaşi exit-poll, verzii au obţinut 15%, iar liberal-democraţii (FDP) şi extrema-dreaptă (AFD), câte 11%. Stânga radicală (Die Linke) este cotată cu 5% din voturi.

Exit-poll-urile au fost primite cu o explozie de bucurie la sediul SPD din Berlin. “Este clar că SPD” a câştigat, a spus secretarul general Lars Klingbeil, revendicând formarea viitorului guvern.

Cifrele trebuie privite însă cu prudenţă din cauza numărului foarte mare de voturi prin corespondenţă, care nu sunt luate în considerare în aceste sondaje realizate la ieşirea de la urne.

Este cel mai slab rezultat pentru CDU/CSU de după război.

“Este dureros”, a admis secretarul general Paul Ziemiak.