Alegeri în Albania – un test pentru direcția europeană. Albania a așteptat 13 ani pentru începerea negocierilor de aderare

Albanezii votează duminică pentru a decide între premierul actual și o opoziție fragmentată, dar hotărâtă să vină la putere.
Scrutinul – supravegheat de peste 2.000 de observatori străini și albanezi – este considerat un test pentru drumul spre Uniunea Europeană.
Specific pentru alegerile parlamentare din Albania este că diaspora va vota pentru prima dată. Mulți albanezi – în special tineri cu studii superioare – au plecat peste hotare în căutarea unui salariu mai mare decât în țară.
Aproape 250.000 albanezi sunt pe listele electorale din afara țării.
În total, aproximativ 3,7 milioane de alegători au fost chemați să aleagă între candidații celor 40 de partide intrate în cursă. A fost o campanie umbrită de lupta dintre Edi Rama, actualul premier, și Sali Berisha, liderul Opoziției.
Primul, 60 de ani, lider al Partidului Socialist din 2005, încearcă să obțină un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru, ceea ce ar fi fără precedent. Principala sa promisiune: aderarea la UE „până în 2030”. Opoziția îl acuză de legături cu crima organizată.
Liderul opoziției, 80 de ani, politician de dreapta. A fost primul președinte necomunist al Albaniei și s-a aliat cu mai mult de douăzeci de partide care speră -l înlăture de la putere pe Edi Rama.
Albania este țara cea mai eurofilă din regiune, a așteptat 13 ani pentru deschiderea negocierilor de aderare în iulie 2022.
Foto: Shutterstock