Confidenţialitate

Albinele, susținătoarele vieții pe Pământ

Savanții au făcut o descoperire remarcabilă: florile si albinele comunica între ele, prin câmpuri electromagnetice, în ceea ce privește cantitatea de polen și calitatea acestuia.

Deși aceasta “relatie electromagnetică” nu e înțeleasă pe deplin, cercetătorii spun ca florile nu mint niciodată, spre deosebire de oameni, cu privire la ce au de oferit.

Albinele sunt fascinante prin modul în care comunică pentru complexa lor muncă din stup: își transmit știri de la distanțe mari, uneori de la kilometri distanță, au responsabilități bine stabilite, organizează transporturile cu ritmicitate, totul cu o precizie de ceas elvetian.

Acest cod uimitor de comunicare al albinelor a fost descifrat de marele biolog austriac Karl Ritter von Frisch care, alaturi de echipa sa, a primit Premiul Nobel pentru acest lucru în 1973.

Și mai e un lucru fabulos pe care-l fac albinele cand strâng hrana și umplu fagurii: dansează. Da, e un dans codificat, tot ca mod de comunicare. Atunci când sursa de hrană e la mai puțin de 100 de metri de stup, dansează hora sau în rondă, adică circular, iar când hrana e mai departe de 100 de metri, dansul ia forma cifrei 8 – dacă sunt înăuntrul stupului – sau 8 pe orizontală ca semnul infinitului, atunci când sunt pe prispa stupului, la soare.

Albinele şi alţi polenizatori fertilizează aproximativ trei sferturi din culturile agricole din lumea întreagă și 80% din plantele cu flori. Studiile au arătat că insecticidele nicotinoide, des folosite în agricultură, prejudiciază capacitatea albinelor de a scutura florile pentru a colecta polenul cu care fertilizează culturile agricole.

Albinele au o viață socială care continuă să surprindă până și oamenii de știință. Într-o singură expediție, o albină vizitează 50-100 de flori, iar într-o zi, pe o rază de 2-3 kilometri, albinele dintr-un stup vizitează 225.000 flori în fiecare zi. Albinele adună nectarul florilor într-un buzunar stomacal, iar polenul pe picioarele posterioare. Pentru un gram de nectar, o albină trebuie să facă aproximativ 60 de umpleri şi goliri ale acestui buzunar şi să colinde în jur de 1000 de flori doar pentru un gram de nectar.

Albinele dintr-un stup parcurg pentru un kg de miere 8.000 km. Statistic, în 2018, țara noastră a fost cel mai mare producător de miere din Uniunea Europeană.

În 2020, calculele Universității din Reading, citate de BBC, au arătat că albinele și alti polinezatori au un impact economic global de aproximativ 150 de miliarde de dolari. În acest context, cercetătorii au descoperit și că populațiile de albine de peste tot din lume s-au bucurat în prima parte a anului trecut de un mediu mult mai prietenos având în vedere că multe dintre lucrările agricole au fost oprite temporar, din cauza măsurilor de izolare luate în contextul pandemiei de coronavirus.

ILUSTRAȚIE: Jenna Lee / Unsplash