Confidenţialitate

ALBA: Sala Unirii a intrat în renovare | Lucrările costă aproape două milioane de euro

Scopul investiției este reabilitarea, refacerea, recompartimentarea, redimensionarea tuturor instalațiilor a Sălii Unirii din Alba Iulia.

De asemenea, ca obiectiv este și confortul și buna funcționare a unui muzeu contemporan, de asemenea importanță, unic în țară, prin obiectivul muzeal, acela al celebrării Marii Uniri de la 1918.

Banii sunt alocați în proporție de 98% din Bugetul de Stat, iar lucrările trebuie să se încheie înainte de 1 Decembrie 2018, data la care se va sărbători Centenarul, transmite corespondentul Europa FM, Ioana Sfârlea.

Imobilul Sălii Unirii a fost construit între anii 1898 și 1900 și se află în Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, fiind cel mai vizitat obiectiv din județul Alba, iar intrarea este gratuită.

Destinația inițială a fost cazină militară (clubul – cazinoul ofițerilor).

Aici a avut loc şedinţa Marii Adunări Naţionale care la 1 Decembrie 1918 a hotărât Unirea Transilvaniei cu România şi, prin aceasta, desăvârşirea statului naţional unitar român.

Având în vedere vechimea clădirii, în timp au apărut degradări ale finisajelor interioare și exterioare, degradarea unor elemente ale șarpantei prin pătrunderea apelor din precipitatii prin învelitoare, degradarea planșeului de deasupra parterului, infiltrații de apă la nivelul pereților de la subsol și în unele încăperi de la nivelul parterului.

Pe lângă reparațiile necesare, imobilul va fi echipat cu instalații de încălzire, iluminare, pază și securizare, protecție împotriva incendiului, paratrasnet.

Se preconizează, de asemenea redarea, parțială a subsolului circuitului muzeal datorită spațiului generos care poate fi pus la dispoziție.

Ultima restaurare generală a imobilului s-a făcut în anul 1968, cu ocazia semicentenarului Marii Uniri.

În anii 1993-1994 pictura realizată anterior a fost înlocuită și au fost aduse busturile regelui Ferdinand și al reginei Maria.

Tot atunci au fost refăcute și fixate pe peretele vestic al sălii, plăcile în marmură cu textele Rezoluției de Unire și Legii pentru Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei, Sătmarului și Maramureșului cu România votată de Parlamentul Țării la 29 decembrie 1919.

În această clădire-simbol național au pășit toți regii României Mari și toți președinții României.