Confidenţialitate

Alba: Operațiunea de golire a lacului de la Roșia Montană continuă. Mai multe persoane vizate de o eventuală inundație refuză să plece

În județul Alba, continuă operațiunea de golire controlată a lacului de acumulare Tăul Mare după ce o breșă a fost descoperită, în weekend, în barajul acestuia. 158de localnici din comuna Roșia Montană și-au părăsit până acum casele. 268 de persoane sunt vizate de pericolul unei eventuale inundații.

Într-o intervenție la Europa FM, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat susține că riscul de viitură există, iar în cazul unui astfel de incident evacuarea nu va fi posibilă în timp util.

Pompierii au început încă de duminică să scotă apă din lacul Tăul Mare, pentru a slăbi presiunea pe baraj.

Apa a scăzut cu 80 de cm în lacul de acumulare Tăul Mare, anunță reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor. S-a intervenit cu 3 motopompe de mare capacitate, cu care s-au extras câte 10.000 de litri de apă pe minut.

Acțiunea a continuat și peste noapte și, cel mai probabil va continua și în următoarele zile, până când se va reuși scăderea cu 5 metri a nivelului apei din acumulare, pentru a putea interveni și repara avaria apărută la barajul care stăvilește nu mai puțin de 200.000 de mc de apă.

Din gospodăriile considerate în pericol de a fi inundate, locuiesc în total 268 de persoane. Dintre acestea, din care 158 s-au autoevacuat, 105 au refuzat evacuarea şi 5 persoane au fost cazate la internatul liceului din Abrud. Unii localnici, speriați, au ales să plece temporar – cum au declarat pentru postul local Alba Carolina TV:

Citește și: Raed Arafat: Există risc de viitură la Tăul Mare. Oamenii au fost avertizați, dar unii au refuzat să plece | AUDIO