Alba Iulia: Sala Unirii va fi închisă şi va intra în restaurare

Sala Unirii din Alba Iulia, cel mai important monument simbol legate de Marea Unire din 1918 şi care a fost folosită pentru întâlnirea delegaţilor la Marea Adunare Naţionale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va fi închisă în luna octombrie urmând să intre în restaurare pentru a putea fi deschisă în 1 decembrie 2018 când se sărbătoreşte Centenarul Marii Uniri.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că Sala Unirii va intra în proces de restaurare în acest an, cel mai probabil în luna octombrie, urmând ca să fie redeschisă pentru public la 1 decembrie 2018 când se sărbătoreşte împlinirtea a 100 de ani de la Marea Unire.

Lucrările presupun, atât intervenţii pentru restaurarea clădirii, cât şi o nouă organizare a expoziţiilor din cadrul Sălii Unirii.

Preşedintele Consiliului Judeţean Alba a acuzat totodată faptul că, din cauza birocraţiei privind obţinerea unor avize şi autorizaţii, începerea lucrărilor de restaurare a obiectivului a fost întârziată aproape 2 ani, deşi banii, aproximativ 10 milioane de lei, sunt alocaţi de Guvern.

Sala Unirii, imobil aflat în prezent în administrarea Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, datează din anul 1900, fiind folosită la 1 decembrie 1918 pentru întâlnirea celor 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania, unde s-a votat Unirea.

Sala Unirii găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 Decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost realizate de Samoilă Mârza.

Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania”, în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS