Alba Iulia: S-a redeschis sinagoga din Alba Iulia, cea mai veche din Transilvania

Sinagoga din Alba Iulia, prima realizată din zidărie de pe teritoriul Transilvaniei, a fost redeschisă, după 5 ani de lucrări de reabilitare care au costat circa 300.000 de dolari.

Restaurarea clădirii a început în anul 2012, iar cea mai mare parte a finanțării a venit de la Federația Comunităților Evreiești din România.

S-au făcut mai multe lucrări pentru eliminarea umidității din pereți și pardoseală.

S-a recondiționat mobilierul, s-au introdus sisteme de încălzire, sonorizare, supraveghere video, alarmă de incendiu și de efracție, s-a făcut racordarea la apă curentă și canalizare.

De asemenea, s-au pus vitralii care exemplifică sărbători religioase iudaice și simboluri evreiești.

Odată cu redeschiderea sinagogii, vor fi oficiate slujbe doar în zilele în care sunt sărbători mari, deoarece comunitatea evreilor din Alba este destul de restrânsă.

Sinagoga Veche din Alba Iulia, cunoscută ca Sinagoga Mareh Yezekiel, a fost construită în 1822 și, ca element inedit, are o încăpere folosită cu mult timp în urmă ca închisoare.

În anul 1938 într-un perete al clădirii a fost pusă o bombă care a fost declanșată în dimineața zilei de 20 noiembrie, când la serviciul religios erau foarte mulți enoriași.

Mai multe persoane au fost rănite, iar clădirea a suferit pagube însemnate.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS