Alba Iulia: Guvernul oferă 4 milioane de euro pentru construirea Monumentului Marii Uniri

Municipiul Alba Iulia a primit undă verde pentru construirea Monumentului Marii Uniri care va fi inaugurat anul viitor, cu ocazia sărbătoririi Centenarului.

Banii vor veni de la Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Monumentul costă în total aproximativ 4 milioane de euro, din care 2,2 milioane de euro vor fi folosiți pentru plata drepturilor de autor.

Ansamblul arhitectural din piatră are o înălțime de 22 de metri, fiind format din patru cruci, arcuite în partea de sus.

Proiectul de lege privind construirea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia a fost adoptat, marți, de Camera Deputaților care, în acest caz a fost for decizional.

 

Proiectul prevede și alocarea sumei de 8.500 mii lei în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii și punerea în valoare a monumentului.

Proiectul construirii unui monument al Marii Uniri la Alba Iulia este vechi de mai multe decenii, însă a fost abandonat și reluat de mai multe ori, din considerente financiare.

În 2015, Senatul României a aprobat 15 milioane de lei pentru construirea ansamblului arhitectural, iar suma urma să fie alocată în tranşe egale, în perioada 2015-2018.

La Camera Deputaţilor, însă, proiectul a fost blocat.

La începutul acestui an s-a cerut din nou alocarea banilor prin lege, deoarece în bugetul de stat pentru anul 2017 nu a fost cuprinsă o astfel de cheltuială.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS