Alba Iulia: 500 de lei pentru fiecare locuitor vindecat de Covid-19 care donează plasmă

Fiecare locuitor din Alba Iulia vindecat de COVID-19 care va dona plasmă va primi pentru gestul său, de la bugetul local, 500 de lei.

Decizia s-a luat în urma apelului făcut de directoarea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, unde, la fel ca în toată țara, criza de plasmă hiperimună este una acută.

Până luni, la nivelul Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia s-au efectuat doar trei transfuzii cu plasmă recoltată de la pacienții vindecați de COVID-19. Nici numărul donatorilor nu impresionează, doar 14 persoane prezentându-se până acum la centrul de transfuzie sanguină.

Potrivit directoarei centrului, Ana Savu, 165 de potențiali donatori au fost sunați, dar dincolo de promisiuni, numărul donatorilor nu a crescut.

Nu orice persoană vindecată de COVID-19 poate deveni donator și nu toate probele recoltate sunt și viabile. Pot dona persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, fără boli cronice, iar pentru ca plasma recoltată să fie utilizată cu succes în tratamentul persoanelor aflate în stare critică, donatorii trebuie să fi avut suficienți anticorpi formați.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS