Al doilea suspect al exploziilor de la maratonul din Boston va fi interogat fara sa i se citeasca drepturile

El a fost capturat in aceasta dimineata. Se ascundea sub prelata ce acoperea o barcă parcată în grădina unei case din Watertown, lângă Boston.

Un localnic a observat sânge pe barcă si a alertat politia, care a ridicat prelata cu un robot. Tânărul este rănit, potrivit presei americane. El se afla la spital, in stare destul de grava.

Un alt suspect, fratele sau, Tamerlan Ţarnaev, de 26 de ani, a fost ucis ieri dimineaţă, într-o operaţiune a poliţiei. Atentatele la maratonul din Boston au fost comise luni: 3 oameni au murit şi peste 180 au fost răniţi.

Djohar Ţarnaev, în vârstă de 19 ani, va fi interogat de catre ‘un grup de nivel inalt’, fara sa i se citeasca drepturile. Presa interntionala precizeaza ca astfel se face o exceptie de la legislatia Statelor Unite. Surse din Departamentul de Justitie al Statelor Unite au anuntat ca, pentru moment, nu il vor informa tanarul de origine cecena despre drepturile sale de a nu discuta cu politia fara un avocat.

El va fi interogat de un ‘grup de nivel inalt’ format din membri ai FBI si CIA, care se ocupa de cazurile de terorism.

Prin aceasta exceptie de siguranta publica se permite agentilor sa inceapa chestionarea limitata si sa se concentreze pe un obiectiv fara aviz prealabil, permitand Guvernului sa foloseasca declaratia ca dovada directa intr-un proces.

‘Ofiterii de politie care se confrunta cu situatii care creeaza un pericol pentru ei sau pentru altii pot adresa intrebari, concepute pentru a neutraliza pericolul, fara a da un avertisment inainte’, arata FBI.

Exceptia exista din 1984, iar in 2011 Administratia Obama a schimbat regulile pentru a putea permite interogari lungi persoanelor suspecte de terorism.