Confidenţialitate

Airbus este de acord să soluționeze acuzațiile de corupție cu Franța, Marea Britanie, S.U.A.

Airbus ar putea plăti miliarde de dolari după ce a ajuns la o înțelegere cu autoritățile franceze, britanice și americane, în urma unei investigații de trei ani privind acuzații de mită și corupție, transmite Reuters.

Un acord îi permite să evite acuzațiile, care ar putea duce la retragerea contractelor publice ale companiei din Statele Unite și Uniunea Europeană – un regres masiv pentru una dintre cele mai mari firme europene de apărare și transport aerian.

Producătorul european de aeronave a fost cercetat de autoritățile franceze și britanice pentru suspiciuni de corupție privind vânzarea unor avioane în urmă cu mai mult de un deceniu. De asemenea, s-a confruntat cu investigații în SUA cu privire la presupuse încălcări ale controalelor la export.

Anunțând înțelegerea, Airbus a spus că nu ar putea să dezvăluie mărimea sumelor pe care le va plăti, care vor avea nevoie de aprobarea instanței. Rapoarte de presă vorbesc de trei miliarde de euro, în timp ce unii analiști au sugerat că suma s-ar putea ridica la cinci miliarde de euro.

O persoană care a studiat cazul a estimat că acordul ar fi de trei-patru ori mai mare față de suma plătită de Rolls-Royce în înțelegerea cu autoritățile din SUA, Marea Britanie și Brazilia în 2017, de 809 milioane de dolari.