Confidenţialitate

Agricultorii – afectați de excluderea din rândul pensionarilor

Agricultorii vor fi principalii afectați de excluderea din rândul pensionarilor a celor care nu au un stagiu minim de cotizare 10 de ani – atenționează președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu.

Dragoș Frumosu a declarat la Europa FM:”Întotdeauna, agricultorii au fost lăsați ca o roată de rezervă la căruță. Nu trebuie făcută o diferențiere între anumite tipuri de pensii și mă refer la pensiile normale, nu la cele nesimțite. Soluția ar fi să găsești un algoritm, care – în mod procentual – să crească și pensiile acestora. Pentru că, până la urmă, oamenii aceștia au muncit, au muncit într-un colectiv, nu au toți adeverințe, nu pot dovedi într-un mod foarte corect activitatea pe care au desfășurat-o acolo, dar trebuie ținut cont.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Măsura va fi inclusă în noua lege a pensiilor, a anunțat Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu la Antena3.

Olguța Vasilescu a a nunțat că vor fi scoși din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat 10 ani, care nu au un stagiu minim de cotizare de 10 ani.

”Adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulţi care au cotizat 15-20 de ani şi care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei. Ei vor avea un fel de statut de asistat social şi vor fi într-o legislaţie proprie. Pentru ei, anul acesta, de la 1 iulie, pensia creşte la 640 de lei. Dar atenţie: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru ceilalţi care au cotizat peste 10 ani, nu va coborî sub acest cuantum de 640 de lei”, a explicat ministrul Muncii.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aceste persoane vor fi trecute ca asistați sociali iar statutul lor va fi reglementat printr-o altă lege.

Guvernul vrea să ia această măsură în condițiile în care cei cu pensia minima i-au prins din urma pe foarte multi care au cotizat 15-20 de ani si care sunt tot pe la suma de 500-600 de lei – a mai spus Ministrul Muncii.

După această separare în rândul pensionarilor, creșterile de pensii se vor face diferențiat iar majorările nu vor fi făcute în același ritm pentru cele două categorii.