Confidenţialitate

Noi modificări la “Prima Casă”. Agenții imobiliare: Plafonul privind veniturile trebuia introdus de mult | AUDIO

Programul “Prima casă” a devenit “O casă, o familie”.

Schimbarea numelui se reflectă şi mai multe modificări importante, în sensul că în program vor avea prioritate familiile cu copii sau persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil – de exemplu, persoanele cu handicap.

Foarte important de ştiut, familiile care au venituri de peste 7.000 de lei lunar nu mai pot intra în acest program.

O familie fără copii poate aplica la programul “O casă, o familie” doar dacă veniturile nu depăşesc 4.500 de lei pe lună. În cazul în care vorbim despre o familie cu unul sau mai mulţi copii, plafonul este de 7.000 de lei, cu menţiunea că unei familii cu mai mulţi copii i se va calcula o dobândă mai mică.

În cazul persoanelor care provin dintr-un grup vulnerabil şi primesc ajutoare de la stat, dobânda scade şi mai mult. Dacă, de pildă, e vorba despre o persoană cu handicap, indemizaţia nu se ia în calcul la stabilirea veniturilor.

Altă modificare importantă – pe durata contractului, beneficiarul nu mai poate cumpără altă locuinţă fără să o piardă pe cea luată prin creditul garantat de stat. Ca şi până acum, valoarea maximă a creditului este de 70 de mii de euro şi avansul minim a rămas acelaşi, respectiv 5%.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare spun la Europa FM că introducerea unui plafon privind veniturile familiei este o măsură corectă, dat fiind că “Prima casă”, sau “O casă, o familie” cum a fost redenumit, este un program social.

Pe de altă parte, schimbarea ar fi trebuit făcută mai din timp, când sectorul construcţiilor şi vânzărilor de locuinţe nu era în declin, aşa cum se întâmplă acum, pe fondul epidemiei de coronavirus.

Îl ascultăm pe Daniel Crainic, de la imobiliare.ro:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.