Confidenţialitate

Agenția Națională de Transplant: În România, nu s-a mai făcut niciun transplant, de când au început atacurile la adresa Agenției

Conducerea Agenției Naționale de Transplant a reacționat, după ce controalele Ministerului Sănătății au scos la iveală nereguli grave: transplanturile în România se fac preferențial, iar listele de așteptare nu sunt respectate.

Controalele privind activitatea de transplant în România sunt necesare, iar atunci când sunt depistate erori, ele trebuie corectate imediat – spune directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac. Totuși, el atrage atenția că, în spațiul public, au fost lansate afirmații denigratoare la adresa medicilor care se ocupă de transplanturi, iar pacienții aflați pe listele de așteptare sunt singurii care au de suferit.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Reprezentanții Agenției Naționale de Transplant spun că în prezent, medicilor le e teama să își mai dea acordul pentru operații de transplant.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Recent, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a atras atenția că, în România, nu există criterii clare privind alocarea organelor, iar bolnavii aflați pe listele de așteptare nu beneficiază de șanse egale. Un raport al Corpului de Control a scos la iveală că transplanturile se fac preferențial: în 2014, 60% dintre pacienții care au beneficiat de un transplant au fost înscriși pe liste în același an, deși existau bolnavi care așteptau încă din 2005 să fie operați.