Confidenţialitate

Africa de Sud: Fostul preşedinte Jacob Zuma s-a predat pentru a fi încarcerat

Condamnat la 15 luni de închisoare pentru ultraj, fostul preşedinte sud-african Jacob Zuma s-a predat poliției, miercuri, pentru a fi încarcerat.

Cu doar o jumătate de oră înaintea expirării termenului limită, un convoi de zece maşini a părăsit reşedinţa lui Jacob Zuma din Nkandla, în ţinutul Zulu din estul ţării.

Poliţia a confirmat, pe Twitter, că fostul preşedinte a fost plasat în detenţie.

Jacob Zuma a fost condamnat, săptămâna trecută, de cea mai înaltă instanţă a ţării.

Un obişnuit al instanţele judecătoreşti, fostul preşedinte a obţinut o reexaminare a sentinţei de către Curtea Constituţională într-o nouă şedinţă, programată pe 12 iulie. De asemenea, el a cerut suspendarea arestării sale până atunci, însă decizia urmează să fie pronunţată vineri de către instanţa din Pietermaritzburg.

Recursurile au făcut să planeze îndoiala în privinţa arestării sale.

Jacob Zuma este acuzat că a jefuit resursele publice în cei nouă ani de guvernare (2009-2018), înainte de a fi forțat să demisioneze.

După crearea, în 2018, a unei comisii de anchetă privind corupţia de stat, Jacob Zuma, implicat în aproape patruzeci de speţe, a multiplicat manevrele pentru a evita să depună mărturie, ceea ce a atras condamnarea sa la închisoare.

Congresul Naţional (ANC) aflat la putere, formaţiune politică în rândul căreia fostul şef de stat are încă susţinători şi care este subminată de lupte interne, a declarat că nu se va angaja în “ingerinţe politice”.

Succesorul său, Cyril Ramaphosa, care a făcut din lupta împotriva corupţiei un deziderat, urmează să fie audiat, la rândul său, de comisia anticorupţie.