Confidenţialitate

Afganistan: Femeile angajate la Ministerul Finanțelor, obligate să renunțe la muncă și să trimită în locul lor bărbați din familie

În Afganistan, talibanii le obligă pe femeile angajate la Ministerul Finanțelor să renunțe la locul de muncă și să trimită în locul lor rude de sex masculin. De aproape un an, de când au preluat puterea, talibanii au concediat, rând pe rând, femeile care lucrau în diverse instituții publice.

O femeie de 37 de ani, care lucrează la Ministerul Finanțelor de 15 ani, a povestit pentru ziarul britanic The Guardian că i s-a cerut să trimită în locul ei la lucru pe cineva din familie de sex masculin, deoarece va fi concediată.

Talibanii i-au spus că volumul de muncă a crescut și trebuie să angajeze un bărbat.

Femeia afirmă că știe 60 de colege care au primit apeluri similare. Ea a menționat că de când au venit la putere, în august anul trecut, talibanii au retrogradat-o și i-au tăiat foarte mult din salariu. A ajuns de la 60.000 de afgani la numai 12.000 pe lună, banii care nu îi permit nici măcar să plătească taxele școlare ale băiatului ei.

Un raport al organizaței non-guvernamentale Human Rights Watch, realizat după venirea talibanilor la putere, arată că numai femeile care lucrează în sănătate și educație mai pot merge la lucru, cele angajate în alte domenii au fost forțate să stea acasă.

Foto: Shutterstock

Citește și: După ce au anunțat deschiderea liceelor de fete din Afganistan, talibanii s-au răzgândit. Vor să decidă ce uniforme vor purta elevele | AUDIO