Confidenţialitate

Aerul condiționat favorizează îngrășarea, susține un cercetător din Spania. Pe ce își bazează teoria

Aerul condiționat îngrașă, pentru că atunci când stăm la temperaturi mai scăzute ni se face foame, spune un cercetător din Spania. El susține că există numeroase studii care arată o relație strânsă între temperatură și pofta de mâncare.

Cu cât temperatura e mai mare, cu atât pofta de mâncare este mai mică și invers, spune un cercetător spaniol, citat de El Pais. Javier Sanchez Perona spune că în urmă cu 20 de ani, când a venit în Sevilla pentru a lucra la Instituto de la Grasa, un centru de cercetare în domeniul alimentației, a fost surprins că, din cauza căldurii, i-a scăzut pofta de mâncare.

Între timp, Andaluzia a devenit regiunea spaniolă cu cea mai mare rată de obezitate din țară, iar cercetătorul crede că la acest lucru a contribuit și faptul că oamenii petrec acum mai mult timp în încăperi cu aer condiționat.

El spune că relația dintre apetit și temperatură e dovedită științific.

Sunt studii efectuate atât pe șobolani, cât și pe oameni. Un studiu din 1963, a arătat că la 35 de grade animalele consumau doar 10% din ceea ce mâncau la 24 de grade.

Iar cazul oamenilor cărora li s-a dat pizza în cadrul unui studiu realizat în 2015 la Universitatea din Birmingham, s-a constatat că pe măsură ce temperatura creștere cu câte un grad, participanții la studiu consumau cu 85 de kilocalorii mai puțin.

Specialiști citați de El Pais spun că atunci când stăm în încăperi cu aer condiționat, organismul nu mai depune efort ca să ajungă la temperatura optimă.

Foto: Shutterstock

Citește și: Astronomul Adrian Şonka, despre imaginile cu Universul transmise de NASA: „S-ar putea să ne gândim mai serios la extratereștri” | AUDIO