Confidenţialitate

Aeroportul Timişoara, primul pe care se poate opera în condiţii de siguranţă, indiferent de condiţiile meteo

Aeroportul Timişoara, primul din România certificat de Autoritatea Aeronautică, pe care se poate opera în condiţii de siguranţă, indiferent de condiţiile meteo

Aeroportul Internaţional ”Traian Vuia”, din Timişoara, a primit din partea Autorităţii Aeronautice Civile Române un certificat care atestă că aterizarea şi decolarea aeronavelor se poate face în siguranţă chiar şi în condiţii de vizibilitate redusă.

Potrivit reprezentanţilor Aeroportului din Timişoara, certificarea la standarde europene dovedeşte că instituţia respectă cerinţele Regulamentului (UE) nr. 139/2014 al Comisiei de stabilire a cerinţelor tehnice şi a procedurilor administrative referitoare la aerodromuri.

”Aeroportul Timişoara este primul dintre aeroporturile din România care deţine un astfel de certificat de autorizare, începând cu 22.05.2017. La aeroportul din Timişoara, aeronavele pot ateriza în condiţii meteo cu vizibilitate scăzută pe ambele direcţii de aterizare (dinspre est şi dinspre vest), fiind singura pistă din ţară dotată la acest nivel pentru proceduri de aterizare în condiţii de vizibilitate redusă, categoria II/IIIA. Cele două direcţii de aterizare şi decolare pe categoria II/IIIA oferă un avantaj aeroportului, fiind astfel reduse la minim e întârzierile cauzate de condiţiile meteo nefavorabile şi în special de condiţiile de vizibilitate redusă”, se arată în comunicat.

În plus, categoria aeroportului – 4D, dovedeşte că la Timişoara pot ateriza aeronave de mari dimensiuni precum AIRBUS A310 sau BOEING 767.

Certificatul a fost obţinut în urma unui proces de conversie care a constat în pregătirea profesională a angajaţilor pentru aplicarea noilor reglementări europene, conceperea şi redactarea documentaţiei specifice, lucrări la infrastructură şi modificări calitative şi de oportunitate în sistemul de management, toate acestea fiind completate de un program de audit foarte riguros.

Pe parcursul conversiei care a durat 12 luni au fost organizate trei etape de evaluare a infrastructurii şi a documentaţiei relevante efectuate împreună cu echipa de inspectori aeronautici ai Autorităţii Aeronautice Civile Române, care au fost finalizate cu obţinerea de cate A.I.T. a unui certificat care obligă la menţinerea acestui standard de siguranţă pentru pasageri şi aeronave.

Începând cu 22 mai 2017, reprezentanţii AACR derulează activităţi de supraveghere la Aeroportul Timişoara cu scopul de a verifica menţinerea conformităţii cu cerinţele stabilite de Comisia Europeană, respectiv EASA, aplicabile în statele membre.

Foto: aerotim.ro