Confidenţialitate

Adunarea Generală a ONU condamnă Rusia pentru “anexările ilegale” de teritorii ucrainene

Cu o largă majoritate, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a condamnat Rusia, miercuri seară, pentru “anexările ilegale” de teritorii ucrainene.

Anterior, Moscova a făcut uz de dreptul său de veto pentru un text similar prezentat în Consiliul de Securitate al ONU, relatează Agerpres, citând AFP.

Adunarea Generală a celor 193 de state membre a adoptat această rezoluţie cu 143 de voturi pentru, faţă de cinci ţări contra şi 35 care s-au abţinut, printre care China, India, Pakistan şi Africa de Sud, în pofida eforturilor diplomatice ale SUA.

Anexarea estului separatist al Ucrainei în urma unor așa-zise referendumuri a fost criticată de cancelariile lumii.

Alături de alţi lideri ai unor state membre NATO din Europa Centrală şi de Est, preşedintele Klaus Iohannis a semnat o declaraţie comună prin care îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei.

Situația de pe front, în special valul de bombardamente ale Rusiei asupra zonelor civile din ultimele zile, este dezbătută la Bruxelles de miniștrii europeni ai Apărării.

Atacurile au vizat în principal infrastructura civilă de electricitate şi de căldură, în timp ce unele au lovit drumuri aglomerate, parcuri şi obiective turistice, inclusiv în centrul oraşului Kiev. Miercuri, vizată a fost o piață aglomerată din Donețk.

Sirenele de raid aerian au răsunat, pentru a treia zi la rând, în mai toată Ucraina.

Secretarul general al NATO a declarat că atacurile cu rachete ale Rusiei sunt un semn de slăbiciune din partea unei ţări care se confruntă cu perspectiva de a pierde războiul. “Realitatea este că nu sunt capabili să facă progrese pe câmpul de luptă. Rusia pierde de fapt pe câmpul de luptă”, a declarat Jens Stoltenberg.

În contextul mobilizării rezerviștilor, companiile și școlile din Rusia se confruntă cu lipsa de personal.

În cele mai recente rapoarte de pe câmpul de luptă, armata ucraineană a declarat că forţele sale au alungat trupele ruseşti din mai multe aşezări de pe malul vestic al râului Dnipro.

Ucrainenii au străpuns linia frontului rusesc în zonă la începutul lunii octombrie şi au avansat pentru a încerca să izoleze mii de soldaţi ruşi de la rutele de aprovizionare şi de evacuare peste râu.

Într-o confruntare desfășurată pe frontul sudic, forţele armate ucrainene au doborât patru elicoptere ruseşti în decurs de 18 minute.

În tot acest timp, apărarea ucraineană continuă să se întărească. Germania a trimis primul din cele patru sisteme antirachetă IRIS-T SLM, iar Statele Unite vor accelera livrarea unui performant sistem de apărare aeriană NASAMS promis.