Adulţii şi copiii fără identitate vor putea obţine mai uşor CNP şi certificat de naştere

Părinţii vor putea să-şi declare copilul nou-născut în 30 de zile, şi nu în 15 ca până acum, iar persoanele fără identitate vor obţine CNP şi certificat de naştere mai repede, prevede o ordonanţă de urgenţă care va fi aprobată marţi de Guvern, a anunţat premierul Dacian Cioloş.

Premierul a afirmat că Guvernul simplifică procedura de obţinere a identităţii de către cetăţenii care din anumite motive administrative şi situaţii specifice nu au identitate, fapt ce care le îngreunează accesul la servicii sociale, educaţie şi loc de muncă.

Cel mai grav este că avem mulţi copii fără identitate şi deci nu pot să-şi asigure un viitor la fel ca şi ceilalţi. Prin acest act normativ venim cu mecanisme mai simple şi mai clare prin care să se acorde un CNP şi certificat de naştere copiilor şi adulţilor fără identitate. Astfel, vom acorda mai mult timp pentru procedura de declarare a unui nou născut, de la 15 la 30 de zile, tocmai pentru a da timp sufucient pregătirii unor documente mai ales în situaţii când părinţii nu au acte de identitate“, a spus premierul Dacian Cioloş.

Solicitanţii trebuie să facă o cerere la primărie, iar autoritatea locală are obligaţia ca în 90 de zile să le elibereze acte de identitate, pe baza unor colectări de date şi declaraţii.

Ce e mai important, pentru adulţi şi copii fără identitate, trecem de la o procedură judecătorească care era mai complexă, la o procedură administrativă care este mai rapidă. Pentru copiii instituţionalizaţi care nu au acte de identitate, acest lucru se va putea face şi pe baza declarării domiciliului la instituţia la care ei sunt instituţionalizaţi“, a mai spus Dacian Cioloş.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS