Confidenţialitate

Adriana Săftoiu, fost consilier prezidențial, despre comasarea alegerilor: M-am simțit jignită de jocul acesta. Trebuie spus foarte simplu: AUR este un pericol, ați neglijat 3 ani acest partid și mesajele lui | VIDEO

Adriana Săftoiu – expert în comunicare, fost consilier prezidențial – a fost invitata Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” de joi seara. Adriana Săftoiu a spus la Europa FM despre comasare că „Eu m-am simțit jignită – și cred că nu sunt singura – de jocul acesta” / „Trebuie spus foarte simplu: da, AUR este într-adevăr un pericol. Da, ați neglijat acest partid timp de trei ani de zile și ați neglijat mesajele acestui partid”. 

Adriana Săftoiu: Oameni tineri care au intrat în politică, care erau voci foarte puternice împotriva PSD, acum nu au nicio problemă să fie susținuți de PSD doar ca să fie pe liste sau într-un loc călduț

Adriana Săftoiu: „Cred că în politică vorba aceea cu <<Să nu spui niciodată niciodată>> începe să devină un principiu de bază și atunci nu mai trebuie să ne lăsăm surprinși de nimic”.

Ioana Ene Dogioiu: Ce te uimește?

Adriana Săftoiu: „Cred că cel mai mult m-a uimit faptul că oameni destul de tineri – oameni între 30 și 40 de ani – care au intrat în politică – unii dintre ei chiar miniștri fiind – și care erau voci foarte, foarte puternice împotriva PSD și nu au nicio problemă în acest moment să fie susținuți de către PSD doar ca să fie din nou pe liste sau într-un loc călduț.

Deci dacă la generația mea – ne apropiem de 60 de ani – oameni care sunt în politică de mai bine de 25 de ani, ai spune că nu mai ai așteptări, că așa sunt ei, sigur că toată speranța și tot optimismul meu s-au redus când mi-am dat seama că și cei care vin în politică la vârste destul de mici, care sunt școliți și în afară și care au fost, subliniez, gălăgioși acum își găsesc niște scuze puerile public când sunt întrebați direct <<Mai credeți în ciuma roșie?>> Și când vezi că ei pun sau încearcă să se scuze <<Ciuma roșie era doar Dragnea>>. Pe bune? Serios? Ei bine, da, asta într-adevăr a fost pentru mine marea, marea uimire”.

Adriana Săftoiu: „Mi-am dat seama că, nu știu cum Dumnezeu, sistemul acesta politic românesc este făcut încât cum intri acolo, cum începe să-ți placă la nebunie să fii pe funcții”

Ioana Ene Dogioiu: Și ai o explicație pentru această situație?

Adriana Săftoiu: „Pe de-o parte, cred că este vorba și despre naivitatea noastră, a celor care privim intrările acestea cu foarte multă încredere și ne imaginăm că în politică vin oameni cu principii sănătoase. Pe de altă parte, după experiența mea mi-am dat seama că, nu știu cum Dumnezeu, sistemul acesta politic românesc este făcut încât cum intri acolo, cum începe să-ți placă la nebunie să fii pe funcții.

Oameni care sunt disperați. Am văzut colegi de Parlament în mandatul 2016 – 2020, oameni tineri, oameni de 30 de ani și care odată ce au ajuns acolo nu-și mai pot imagina viața lor fără să nu continue să fie în Parlament chiar dacă ei acolo nu au fost neapărat foarte eficienți. Am văzut oameni care din Parlament și-au făcut loc în alte instituții ale statului bine bugetate. Repet, oameni tineri la care nu te așteptai să capete această dependență de funcții”.

Adriana Săftoiu: „Problema mea nu e domnul Iohannis care să spunem că la final de mandat mai exercită această presiune. Problema mea este dacă această presiune este una sănătoasă, bună, care aduce câștig țării, nu doar celor două partide”

Ioana Ene Dogioiu: Mai știu pe cineva care nu pare a-și putea imaginea viața în continuare fără funcții și mă refer la domnul președinte Klaus Iohannis, în căutare evidentă și oficială de o nouă dregătorie, pe cât posibil externă și pe cât posibil cu foarte mult protocol. Eu am o uimire: care ar putea fi explicația că pe acest final de mandat când orice președinte devine în mod normal un lame duck cum numesc americanii, când și Traian Băsescu și-a pierdut foarte mult din putere, motoarele deja erau destul de gripate, domnul Iohannis pare în continuare pe culmile puterii, controlează cu mână de fier PNL, pare a controla foarte bine și PSD și nu dă niciun semn că ar pierde ceva din autoritate și putere deși are mai puțin de un an de mandat. Care este secretul?

Adriana Săftoiu: „Nu știu să-ți spun care este secretul, dar problema mea nu e domnul Iohannis care să spunem că la final de mandat mai exercită această presiune de care spui tu. Problema mea este dacă această presiune este una sănătoasă, bună, care aduce câștig țării, nu doar celor două partide. Și problema mea e în ce măsură PNL mai mult decât PSD acceptă absolut orice pe varianta <<Lasă că știe el>> și dacă <<El e acolo la butoane, știe el, are el o soluție și orice soluție ne oferă, dacă ne oferă, facem cum ni se spune>>. Dar nu știu cum să-ți explic. Este o constatare pe care nu o faci doar tu. Toată lumea se aștepta, pe modelul Ion Iliescu, Constantinescu, Traian Băsescu că nu doar Traian Băsescu, ci aproape pentru toți cei trei președinți în ultimul an de mandat influența lor era din ce în ce mai insignifiantă. Nu știu nici eu să-ți spun cum se explică ceea ce apare”.

Adriana Săftoiu, despre comasare: „Eu m-am simțit jignită – și cred că nu sunt singura – de jocul acesta” / „Trebuie spus foarte simplu: da, AUR este într-adevăr un pericol. Da, ați neglijat acest partid timp de trei ani de zile și ați neglijat mesajele acestui partid”

„Trebuie spus foarte simplu: da, AUR este într-adevăr un pericol. Da, ați neglijat acest partid timp de trei ani de zile și ați neglijat mesajele acestui partid. Multe dintre eșecurile României au fost explicate vai, Doamne, prin Uniunea Europeană. Și atunci sigur că mesajul AUR a crescut, a fost neglijat și te-ai trezit în buza alegerilor WOW, avem o problemă. Nu e mai bine să spui simplu: <<Da, noi ne-am trezit târziu, am ignorat tipul acesta de mesaj. Dacă mergem separat, s-ar putea să luăm mai puțin decât dacă mergem împreună>>.

Nu veni cu prostii că mă protejezi pe mine să nu mă duc la voi, că ce obosit e cetățeanul că merge de cinci ori în 366 de zile. Că facem economie. Care economie? La comasarea aceasta avem separat secții de vot pentru europarlamentare, separat pentru locale, buletine separate, ștampile separate, ce tot vorbim noi aici? Eu m-am simțit jignită – și cred că nu sunt singura – de jocul acesta”, a explicat Adriana Săftoiu la Europa FM.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prima reacție a RAAPPS față de vila din Aviatorilor, 86: Nu există nicio solicitare privind atribuirea sau închirierea clădirii. Imobilul este degradat şi sunt necesare lucrări de consolidare | AUDIO