Confidenţialitate

Adriana Dudună, despre Religia ca disciplină la BAC: Sunt curioasă dacă vor exista elevi care își schimbă religia ca să dea alt BAC la altă religie pentru că li se pare mai ușor | VIDEO

Religia a fost impusă ca disciplină la Bacalaureat în proiectul de lege privind învățământul preuniversitar la specializările profilului uman. Ariana Dudună, reprezentanta Asociației Elevilor din Constanța, a fost invitata lui Marcel Bartic în emisiunea „Academia Europa FM” și a atras atenția unui aspect important: „Sunt curioasă dacă vor exista cazuri de elevi care își schimbă religia ca să dea alt Bacalaureat la altă Religie pentru că li se pare acela mai ușor”. Ariana Dudună a mai spus că „sunt șanse ca foarte mulți elevi să dea Bacalaureatul la Religie dacă subiectele vor fi unele ușoare”.

„Eu nu fac religie la școală, dar nu o să am posibilitatea aceasta oricum pentru că aceste prevederi se vor aplica abia din 2027, cred că va fi generația care intră acum clasa a V-a, deci eu nu aș avea opțiunea. Totuși, ce discutam cu mai mulți elevi: situația cu Religia la Bacalaureat este următoarea – sunt șanse, și sunt curioasă cum o să evolueze situația, ca foarte mulți elevi să dea Bacalaureatul la Religie dacă subiectele vor fi unele ușoare”, a spus Ariana Dudună la Europa FM.

„Pentru că, cel puțin la profilul uman – eu sunt la uman – este destul de cunoscut faptul că majoritatea elevilor dau Bacalaureatul la Logică din perspectiva că e mai puțină materie, e mai ușor de învățat și Bacalaureatul ar fi, per total, la Logică mai ușor decât la celelalte materii opționale. Deci există această posibilitate și la religie să se întâmple la fel”, a adăugat Ariana Dudună.

Ariana Dudună: „Sunt curioasă dacă vor exista cazuri de elevi care își schimbă religia ca să dea alt Bacalaureat la altă religie pentru că li se pare acela mai ușor”

„Și încă un lucru pe care o să-l urmăresc și aș fi curioasă dacă vom avea astfel de cazuri – documentate mai dificil, dar posibil să existe: cazuri de elevi care își schimbă religia ca să dea alt Bacalaureat la altă religie pentru că li se pare acela mai ușor. Sunt curioasă dacă o să apară astfel de cazuri”, a atras atenția Ariana Dudună.

Marcel Bartic: Să știi că m-ai făcut curios: dacă sunt elev în clasa a XII-a și nu am făcut Religie până acum, dar vreau să dau Bacalaureatul la Religie. Cum se procedează? Nu am voie să dau?

Ariana Dudună: „Ba da, ca elev, te poți înscrie în timpul anului la Religie. Nu am citit exact cum sunt prevederile pe noua lege, dar până acum te poți înscrie inclusiv în timpul anului nu neapărat la începutul anului școlar. Probabil te poți retrage sau te poți înscrie în timpul anului școlar sau în următorul an școlar”.

Marcel Bartic: Pe de altă parte, problema cu adevărat interesantă este că unii elevi vor alege această materie pentru că e mai ușor. Și încerc să înțeleg de ce este mai ușor.

Ariana Dudună: „Aici e greu de estimat. Trebuie să vedem și ce subiecte vor fi, ce o să intre în materia de BAC la Religie. Aici este ca o prognoză că vor fi subiecte destul de ușoare. Și aici îmi e greu să mă pronunț neavând subiectele. Din ce am înțeles, se dorește a fi niște subiecte similare cu cele de la olimpiadă, cel puțin la religia ortodoxă”.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Noua lege a învățământului superior, în dezbatere. 2 ani de facultate într-unul singur, printre amendamente | AUDIO