Adrian Năstase rămâne fără Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce

Klaus Iohannis a decis ca Adrian Năstase să rămână fără Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce.

Discuțiile în jurul acestui titlu primit de fostul premier au apărut după ce Adrian Năstase a fost invitat la recepția oferită de Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni cu ocazia Zilei Naționale a României. Ordinul Steaua României este cea mai înaltă decorație oferită de statul român.

Adrian Nastase face parte în continuare din acest Ordin, deși a fost condamnat definitiv la sentințe cu executare în două dosare: Trofeul Calității (20 iunie 2012) și Zambaccian (6 ianuarie 2014), pentru mai multe infracțiuni, printre care luare de mită și șantaj. Legea stabilește clar că membrii Ordinului Național Steaua României își pierd această calitate în momentul în care sunt condamnați definitiv la o pedeapsă privativă de libertate. Pentru retragerea acestui ordin, trebuie format un consiliu de onoare al ordinului, iar Cancelaria Ordinelor, structură din cadrul Administrației Prezidențiale, trebuie să-i transmită președintelui României o propunere de retragere a ordinului. Retragerea Ordinului se face doar prin decret prezidențial.

Pe blogul său, Adrian Năstase comentează decizia președintelui Klaus Iohannis: ”Klaus Iohannis a început să construiască România normală, anuntând că a decis să-mi retragă ordinul Steaua României, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la receptia organizată cu ocazia Zilei na’ionale.

Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevesteste nimic bun.

O eventuală retragere a decoratiei primite de mine in 30 noiembrie 2002, pentru întreaga activitate pusă in slujba promovării si dezvoltării României, pentru competenta si abnegatia dovedite in actul guvernării, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO si UE, modernizarea și cresterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte.

La sugestia unor păsări migratoare si a unor talibani ideologici, Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, intre altele, toate decretele de acordare, in perioada 2000-2004, a decoratiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităti străine, decrete contrasemnate de mine.

Românii mi-au acordat insă decorația lor, în condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri ca și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis…”

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS