Confidenţialitate

Adrian Năstase îl dă în judecată pe Klaus Iohannis pentru retragerea Ordinului Naţional “Steaua României”

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori pentru corupție în Dosarele Zambaccian și Trofeul Calității, a deschis un proces la Curtea de Apel Bucureşti, în care cere anularea decretului semnat de preşedintele Klaus Iohannis prin care i-a fost retras Ordinul Naţional “Steaua României”.

Procesul nu a primit încă un termen de judecată.

La 1 decembrie anul trecut, Klaus Iohannis a organizat la Palatul Cotroceni o recepţie Ziua Naţională.

Invitații au primit și toate persoanele care aveau distincții din partea statului român, iar fostul premier Adrian Năstase a și participat la eveniment.

Prezenţa lui la Cotroceni a fost criticată, deoarece fostul premier are două condamnări penale în dosarele “Trofeul Calităţii” şi “Zambaccian”.

Ulterior, la 11 decembrie, Iohannis a semnat decretele privind retragerea decoraţiilor pentru mai multe persoane publice, printre care se numără Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin, Dan Voiculescu, motivul invocat fiind că aceştia au condamnări penale.

În cazul lui Adrian Năstase este vorba de Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce, pe care l-a primit în 2002, print-un ordin semnat de fostul preşedinte Ion Iliescu.

Adrian Năstase a spus că retragerea decoraţiei nu are nicio justificare și a deschis un proces împotriva șefului statutul și a prim ministrului Ludovic Orban.