Confidenţialitate

Adrian Gheorghe, președintele CNAS, spune că cea mai mare provocare din sănătate este lipsa criteriului de performanță

Despre banii din sănătate și cum sunt ei cheltuiți a vorbit, la Piața Victoriei, Adrian Gheorghe, noul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în urma unei invitații adresatede către Alice Iacobescu.

Adrian Gheorghe, care a preluat această funcție în urmă cu două luni, spune că cea mai mare provocare a sistemului de sănătate este să pună la punct un criteriu de performanță:

„Dacă vă uitați la ultimul raport al Comisiei Europene privind starea de sănătate și a sistemului de sănătate din România, la concluzii vedeți că una dintre concluziile esențiale era că nu există un cadru de performanță pentru sistemul de sănătate din România. Noi vorbim despre nevoia eficientizării, a asigurării performanței în sistem, dar nu există un cadru de performanță, mai exact ce înseamnă performanță, care sunt indicatorii, cine o evaluează și de unde știm că ajungem acolo.”

Cu alte cuvine, fără un asemenea cadru, este imposibil de văzut unde trebuie alocate resursele necesare:

„În absența unui cadru de performanță logic, coerent și asumat, trecem repede de faza acordului că lucrurile nu merg bine, dar ne împotmolim în faza unde trebuie să dirijăm resursele pentru a face să meargă mai bine. Ar trebui să fie infrastructura modernă, sau ar trebui să fie mai întâi medicamente, sau ar trebui să fie întâi sistem informatic, care să urmărească traseul pacientului, sau ar trebui să fie întâi salarii decente la nivel european și așa mai departe.”

Statul se implică suficient de mult în finanțarea sănătății, spune directorul CNAS, care adaugă că  nu va fi ușor de adus sistemul național de sănătate la nivelul celui european:

„Cred că e o întrebare amăgitoare de câți bani în plus mai avem noi nevoie, ca să ajungem la standarde europene. Cred că raportarea la condițiile de îngrijire ale Uniunii Europene poate fi într-un anumit context amăgitoare, este foarte greu cu resursele pe care le avem să ajungem acolo foarte repede. (…) Din punct de vedere al finanțării publice, România este la nivel vest european cert. (…) În acest moment, România este aproape la 80%, pe hârtie, finanțări publice. Din punctul ăsta de vedere, statul se implică față de cât se cheltuiește în total.”

Asta ar putea arăta, în același timp, că românii nu au puterea financiară să cheltuiască mai mult din propriul buzunar pentru servicii medicale, spune Alice Iacobescu.

Foto: Inquam Photos / George Călin